– Partigruppa er så sammensatt, alle har «sine» områder, så vi blir brifa av de andre før møter, forteller Ap-politiker Hege Bjørkli fra Sør-Fron.

Det var skolesaken som ble hennes inngangsbillett til politikken. Vegen fra engasjert privatperson til lokalpolitiker var kort.

– Når du først begynner å engasjere deg i lokalpolitikk, tar det ikke lang tid før du blir spurt om du er interessert i å bli med.

Ønsker ikke mer i «lønn»

Møtegodtgjørelsen for å sitte i kommunestyret i Sør-Fron er 1000 kroner per møte, før skattetrekk. I tillegg kommer tillegg som kjøregodtgjørelse og eventuell kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste. De fleste møtene avholdes på kveldstid, noe som i seg sjøl er kostnadsbesparende. Formannskapsmedlemmene får i tillegg godtgjørelse for egne møter.

Bjørkli ser ingen grunn til at inntjeningen burde være større for lokalpolitikerne.

– Jeg tenker ikke at godtgjørelse er en del av det. Det er helt greit at pengene brukes på andre ting i kommunen.

– Du bruker en del tid på dette, vi må sette oss inn i saker på gruppemøter, forberede kommunestyremøter og lignende. Men her i Sør-Fron har vi jo ikke utvalg, så formannskapet har betydelig større arbeidsbyrde enn oss andre.

– Viktig jobb

Det har hendt at hun har spurt seg sjøl om det virkelig er verdt det. Som leder i fotballgruppa i Sør-Fron og med tre unger i heimen fylles dagene fort opp.

– Noen ganger har jeg tenkt at det hadde vært fint å «være uten». Men så er det jo en viktig jobb også da.

Bjørkli er inne i sin andre periode for Ap, og har sittet i mindretall fra starten.

– Det er lite vi får gjort så lenge vi er i mindretall, men de som følger med får i det minste se at vi prøver «å kjøre» de sakene vi er opptatt av.

Små miljøer

Hun oppfordrer folk til å lese sakspapirer, som i hovedsak er offentlige, og følge prosesser de bryr seg om mens de pågår.

Skolepolitikken står fortsatt hjertet hennes nærmest, herunder én felles skole i kommunen. Det er ikke et standpunkt alle liker like godt.

– I små miljøer er jo alt mye nærmere, jeg får jo høre at folk har hørt ulike ting. Ikke alle klarer å skille mellom person og sak, forteller hun.

– Bør tenke seg om

Da det politiske engasjementet for alvor blomstret, var hun FAU-leder i Lia og ville samtidig legge ned skolen.

– Det kokte en periode da, ja. Jeg skjønner jo at folk ble sinte.

Hun stiller spørsmål ved tonen som tidvis preger debatter, spesielt på sosiale medier. Enkelte saker har framkalt mer aggresjon enn andre de siste årene, som E6-utbygginga og framtidas skolestruktur.

– Det har vært en utfordring. Det har jo i mange tilfeller gått fra å være debatt rundt saken, til å bli ren personhets. Folk bør tenke seg mer om før de skriver, sier Bjørkli.

Kan bli med videre

Hun syns flere burde engasjere seg i politikken.

– Men det er absolutt positive tendenser nå, AUF i Midtdalen, for eksempel, har mange flinke ungdommer «på veg» oppover.

I 2019 er det nytt lokalvalg. Om Hege Bjørkli står på lista da, vil tida vise. Men det er ikke usannsynlig.

– Det varierer hva jeg tenker om en ny periode, men om det vil seg sånn, blir jeg sikkert med ei runde til. Det er jo artig da!