Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har sendt GE varselet med pålegg om riving.

Dam fra 1910

Den gamle kraftverksdammen ble etablert i 1910 som en inntaksdam rundt 1,7 kilometer oppstrøms dagens Vinkelfallet kraftverk. Dammmen ble tatt ut av bruk når vinkelfallet kraftverk og dam ble bygd i 1983. Den gamle dammen er i forfall, men demmer fortsatt og samler opp grusmasser.

Storørret-vern

Bakgrunnen er en miljørevisjon fra 2013 der GE muntlig ble oppfordret av NVE til å starte planlegging med tanke på fjerning  av dammen. NVE har ikke registrert at det har skjedd noe med denne saken siden den gang, og de mottok i fjor høst e-post fra organisasjonen Storørret Norge, med krav om fjerning av dette vassdragsanlegget grunnet hensyn til storørretstammen i Vaala. NVE viser til Vannressursloven i sitt pålegg om riving

"Vannressursloven paragraf 59 hjemler pålegg om retting av forhold som er i strid med loven. NVE varsler med dette om at NVE vil vurdere å treffe vedtak om at GE skal planlegge/fjerne den gamle kraftverksdammen med eventuelle tilhørende installasjoner", skriver NVE i sitt brev av 9. januar til GE.