- Når du leser om at andre får priser tenker en jo at det er fint, men jeg må si jeg ble både rørt og stolt, sier Tom Willy Rustad.

Rådet for folkemusikk og folkedans (Rff) gir sin egen pris til Rustad, for hans virke som musiker og lærer ved landslinja for folkemusikk ved Vinstra vidaregåande skule. Tilbudet ved VVS har gjennom to tiår fostra flere framtredende aktører innen folkemusikk og -dans.

– Det kom som en overraskelse, jeg forberedte en time i siste liten og var usikker på om jeg i det hele tatt skulle ta telefonen da den ringte, forteller han lattermildt.

- En av de fremste

Prisen, som deles ut for 25 år på rad, er ment å gjøre ære på en person som har gjort en særlig innsats for folkemusikk- og dans i Norge. Mottakeren får 25 000 kroner og et steinmotiv. I fjor gikk prisen til Leif Solberg.

I begrunnelsen skriver juryen blant annet:

«Tom Willy Rustad (f. 1966) frå Sør-Fron har gjennom heile sitt musikalske virke stått fram som ein av dei fremste folkemusikarane i Noreg. Som utøvar har Tom Willy Rustad utdanning på klassisk gitar frå Noregs Musikkhøgskole, med hovudfag i folkemusikk med slåttespel på durspel som emne. Dei viktigaste læremeistrane har likevel vore far og bestefar, som gav Tom Willy kunnskap om musikkarven frå heimtraktene i Sør-Odal. Tom Willy er ein meister på toradar – og instrument som munnharpe, seljefløyte, bass og gitar.»

Jubileum i 2018

Rustads deltakelse i folkemusikkgruppa Kvarts, sammen med Jo Espen Lie, Øystein Rudi og Erlend Styve, trekkes også fram som et viktig poeng. Kvartetten feirer tjueårsjubileum i år og har lagt bak seg en betydelig musikalsk produksjon i løpet av to tiår.

Prisen deles ut under festmiddag på representantskapsmøte for RFF i Oslo 14. mars.

Toraderen er håndlaga i Italia og verdt rundt 40 000 kroner. Foto: Silje Josten Lien