Det er snakk om Dalsbrua i Kvikne og Sylteflåten bru i Kvikne. Begge eid av Glommens og Laagen brukseierforening (GLB) som ønsker å rive begge to. Dette har lokalbefolkningen i Skåbu og Kvikne sterkt gått i mot. De mener bruene er kulturminner, og at de har en nytteverdi både med hensyn til turområder i nærmiljøet og ved ettersyn av beitedyr i Vinstradalen og området rundt.

Uenig med administrasjonen

Administrasjonen i Nord-Fron kunne ikke finne hjemler til å nekte GLB å rive de to bruene. Og gikk i sin innstilling inn for å gi GLB tillatelse til riving.

– Det ble fra administrasjonens ståsted i saken innstilt på riving, med bakgrunn i at det ikke foreligger hjemmel til avslag i plan- og bygningsloven, uttaler byggesaksbehandler i Nord-Fron kommune, Ivan Wattum.

Men politikerne i Planutvalget var av en annen oppfatning enn administrasjonen. De viste blant annet til Kongelige resolusjon fra 2008. Resolusjonen hadde som formål å modernisere konsesjonsvilkårene i kgl.res av 19. juli 1928 i forbindelse med utbyggingen av Vinstravassdraget.

Flere punkter

Politikerne viser blant annet til at GLB i denne resolusjonen plikter å sørge for at friluftslivets bruks- og opplevelsesverdier i området som berøres direkte eller indirekte av anleggsarbeid og regulering, tas vare på i størst mulig grad. Om nødvendig plikter GLB å utføre kompenserende tiltak for tilretteleggingstiltak.

Ellers sier ett punkt at GLB plikter å legge om turstier og klopper som er i jevnlig bruk, og som vil bli neddemmet, eller på annen måte ødelagt/utilgjengelige.

Vurderer klage

GLB på sin side, er ikke enige i vedtaket fra Planutvalget, men vil studere det nærmere før de eventuelt legger inn en klage på vedtaket som er fattet.

– Vi skal gå grundig gjennom vedtaket og punktene som politikerne viser til i resolusjoner fra mange år tilbake i tid, men kan si at vi i utgangspunktet ikke er enige. Når det er sagt, så er det fortsatt en mulighet for at andre kan ta over ansvaret for bruene. Og de skal få med de 600 000 kroner som det vil koste oss å rive bruene. Dette kan de bruke til veldikehold, sier seniorrådgiver i GLB, Torbjørn Østdahl