I 2018 er det 100 år siden Hans H. Lie døde. Utstillingen «Fotografen H.H. Lie – Gudbrandsdalen i utvikling 1886–1918» er en markering av dette og resultatet av et ønske om å løfte fram en verdifull og viktig del av Maihaugens fotosamling. Det er også laget en katalog i forbindelse med utstillingen. Katalogen inneholder fotografiene av de som henger på veggen. Og en liten tekst om Hans H. Lie og, litt om Gudbrandsdalen under utvikling rundt 1900-tallet.

Ringebu, 3.september.1916: Tannlege Birkedal. Dette bildet skal brukes i utstillingen i størrelse 95x70 cm.
Selvportrett:Hans Halvorsen Lie i et selvportrett.

Dalen og dølenes liv

Fotografiene til Hans H. Lie viser utviklingen i Gudbrandsdalen på den tiden han levde her. På fotografier i stort format på veggene og i mindre format på skjerm, får du blant annet se jernbanen bli bygget gjennom dalen og industrien vokse fram. Du får se portretter av ulike typer gudbrandsdøler, mennesker i sorg og glede, hverdagslige hendelser og store begivenheter. Dessuten er det fotografier av små og store gårder, setrer og kulturlandskap.

Kvam, 20.juni 1896: Jernbanearbeidere, Hans H. Kirketeigens lag.
Otta, 13. juli 1914: Gunnar Kleivmelloms mor.

Verdifull fotosamling

Hans H. Lie kom til Gudbrandsdalen som nygift. Han bosatte seg på Vinstra og etter hvert hadde han fotostudio både på Vinstra, Ringebu og Otta.

Lie var en produktiv fotograf og fotosamlingen etter han består av 25 000 glassplater. Mange av disse er av høy fototeknisk kvalitet, og fordi han protokollførte de fleste bildene sine vet vi hvor og når de fleste av dem er tatt.

Hundorp, 14. juni 1906: Fra Kongebesøket 1906. Kroningsreise Håkon VII
Otta, 13. juli 1914: Otta, sett fra Kringen

Detaljrikdom

Noen av Lies fotografier er stereoskopiske, det vil si at du opplever en tredimensjonal effekt ved å se på dem med et stereoskop. Dette er noe du får mulighet til i utstillingen.

Fotografiene er av høy kvalitet og de har mange detaljer som man oppdager om man studerer dem nøye. I utstillingen kan man ta på seg hodetelefoner og bli med på en reise inn i detaljene. Over 30 av fotografiene er i store forstørrelser på 95 x 70 cm. Dessuten vises enda flere på skjerm.

Lom, 10.juli 1906: Et eksempel på Hans H. Lies detaljrike bilder. Fossberget.
Ringebu, 12.august 1917: Bjørge gård.