For kunstgrasbanen i Kåja sin del, er det snakk om rundt 15 tonn av de små gummikulene som bidrar til at banedekket skal få den rette konsistens for fotballsparkerne. Foreldre som har fotballsparkende barn og ungdom kjenner nok godt til de små, svarte kulene som blir med hjem og i vaskemaskin etter å ha festet seg i sko og treningstøy.

Samler for gjenbruk

I Kåja gjør de det nå slik at de samler opp det de kan av gummugranulatet, for å så bruke det om igjen som påfyll av dekke på kunstgrasbanen.

– Det første året ble alt samlet opp og kjørt på avfallsplasen, men det var dårlig økonomi både vedrørende prisen på levering og det at vi måtte kjøpe ny granulat. Nå samler vi opp det vi kan ved hjelp av blåsemaskin, støvsuger og maskinutstyr. Dette blir så samlet i egne sekker for gjenbruk når banen må ha påfyll av gummigranulat, forteller vaktmester i Kåja, Ove Åsen.

Ove Åsen må bare konstatere at det tar tid før snøen smelter når den er dekket med svart gummigranulat. Foto: Tor Larsen

Vinterbrøyting

Det er vinterbrøytingen av banen som gjør sitt til at gummigranulatet forsvinner fra kunstgrasdekket.

– Vi kan tillate at det blir rundt fem centimeter med snø på dekket før vi brøyter, men da må vi ta det. Og i vinter har det jo snødd jamnt og trutt så det er ekstra mye i år. Det er særlig på våt snø at mye gummigranulat blir med under brøyting av banen forteller Åsen, som er enig i at det ikke ser pent ut med de store, svarte haugene rundt banen.

– Nei, det er ikke pent, men den løsningen vi bruker, med å samle opp snøen på løpebanen og på en duk utenfor gjerdet, er nok den mest praktisk måten å gjøre det på. Det er heller ikke noe forurensningsproblem med avrenning i elva ettersom vi også samler opp det som blir liggende i graset utenfor oppsamlingsduken. Da er det et større problem at snøen blir helt svart, og dermed tar det veldig lang tid før snøen smelter så vi kan komme i gang med oppsamlingen. Sjølve oppsamlingen tar det tre mann en tre ukers tid å bli ferdig med, forteller vaktmester Åsen.

En tjukk spesialduk er lagt rundt banen der snøen samles i løpet av vinteren. Foto: Tor Larsen

Nye miljøkrav

Norges Fotballforbund har varslet at det er nye miljøkrav på gang vedrørende gummigranulat på kunstgrasbanene, men lite konkret er kommet.

– Det har vært snakk om lage til egne rom der fotballspillerne kan få ristet sine klær og tømt sine sko etter trening og kamp, for det er nok en del av gummigranulatet som ender opp i de tusen hjem og i elva via vaskemaskina.

Ellers er det snakk om kummer med filter langs banen. Vi har kummer som er lagt ned ved banen, så vi er godt skodd med tanke på å kunne tilfredstille et slikt krav. Vi får vente og se hva fotballforbundet kommer med og hvordan kommuneadministrasjonen vil ta tak i det når det kommer, sier Åsen.

Det blir store mengder i løpet av en vinter. Foto: Tor Larsen

Undervarme i Kåja

Kunstgrasbanen i Kåja har undervarme, men den er ikke dimensjonert til å holde banen snøfri.

– Hadde vi hatt en anlegg som hadde holdt banen bar og snøfri vinteren i gjennom, så ville vi sluppet brøyting og dermed unngått spredning av gummigranulat. Men undervarmeanlegget her er ikke dimensjonert for det. Det skal kun bidra til at å gi den rette mjukhet i baneunderlaget vinterstid. Å bygge for sterkere undervarme er selvsagt et kostnadsspørsmål i forhold til hva det koster å vinterbrøyte og bruke mannskaper i flere uker for å samle opp igjen gummigranulatet etter vinteren. Nå har vi i alle fall mer enn nok med å få rengjort løpebanen til Tine-stafetten den 8. mai - det går vel akuratt, håper jeg, sier vaktmester Ove Åsen til Dølen.