Han trodde strekningen på et par kilometer kunne bli ryddet på noen timer, men søppelmengden var såpass stor at han og et par til må holde på i flere dager og levere flere lass på avfallsplasssen i Rustmoen.

– Det var rett og slett sjokkerende hvor mye søppel jeg fant i skråningen ned mot elva. At folk får seg til å forsøple helt bevisst rett i naturen, gjør meg rett og slett forbannet, sier Haugen til Dølen som var sammen med Haugen på søppeljakten  fredag ettermiddag.

Gjort helt bevisst

Aller mest har han lyst til å politianmelde hele greia, ettersom han fant adresserte brev blant søppelet.

– Jeg håper dette blir en skikkelig vekker for alle, også synderen, eller synderne, som det er mer rett å si. For her tyder alt på at folk har slengt i fra seg søppel  i flere omganger. Det er jo også helt typisk, for når noen først slenger i fra seg søppel på ett sted, så kommer flere etter og tror det er helt greit – det er det så absolutt ikke. Men det er jo lett å komme unna med det i en litt mørk og lite trafikkert baksideveg, påpeker Haugen.

Fikk en vekker

Arild har fått en vekker i det siste med den store fokusen på plast i havet og  naturen generelt, og måten det skader både dyrelivet og naturen.

- Jeg har blitt mer og mer miljøbevisst det siste året. Så i disse dager meldte jeg meg inn i aksjonen ”Coop rydder Norge” – en nasjonal ryddedugnad. Vi fikk tildelt hansker og sekker til å samle søppel i av Coop, og får levert søppelen fritt på avfallsplassen. En fin og praktisk ordning som burde vært i kommunalt ansvar og regi hver vår og høst. For det blir store mengder så lenge det ligger spredd alt fra plast og papp til bildekk og gamle malingsspann rundt omkring, sier Haugen og viser til alt søppelet som ligger spredd fra en avkjøring langs baksidevegen og ned mot Laugen.

Fare for beitedyr

– Dette søppelet her ville mest sannsynlig havnet i elva til slutt. Jeg fatter ikke at folk kan være så liderlige og korttenkte, sier Arild og viser fram sylskarpe metallrester fra flere ølbokser liggende i gras og lyng.

– Dette kunne havnet i magen på sauen som går og beiter her hele sommeren, og dermed en lang og pinefull død for den. Vi må alle komme i gang med å gjøre vår skjerv i nærmiljøet og skjerpe oss. Det har aldri vært enklere og bedre ordninger enn nå for å få levert søppel eller annet til gjenbruk, så det fins ikke unnskyldninger for å kaste søppel og plast i naturen. Men det trengs en holdningsendring til både blant vi som konsumenter og blant produsentene for å få redusert søppelproduksjonen og det enorme plastforbruket. Norge er nok ikke en versting, men i miljøsammenheng hjelper den minste skjerv, og vi vil vel ærlig talt ikke ha søppel liggende rundt oss!

Tok kontakt med forsøpler

I løpet av helga ble Arild såpass engasjert og forbannet at han tok på seg miljødetektivhatten og sporet opp vedkommende som hadde slengt fra seg søppel.

- Via navna brev i søppelet fikk jeg tak i vedkommende som i alle fall hadde slengt i fra seg store deler av søppelet som lå i vegkanten ned mot elva. Vedkommende lovte på tro og ære å aldri gjøre noe slikt mer. At politiet også tok kontakt med vedkommende, setter jeg pris på – det viser at samfunnet tar forsøplingsproblematikken på alvor, forteller Arild utpå søndagen når det hele har roet seg litt.

­- Vi samlet inn to fulle hengere med søppel, og COOP har lovt meg at jeg skal få levere gratis på Rustmoen avfallsplass mandag, selv om ryddeuka er over. Nå er jeg faktisk i ferd med vårrydding hjemme, for det har jeg ikke hatt tid til før i helga.

- Denne saken eskalerte også på facebook, så nå blir vel du å se på som en slags miljøambassadør?

- Som sagt har jeg fått meg en vekker, og det håper jeg denne saken også gjør med mange andre. Men veien fram til at jeg skal bli en kandidat for Miljøpartiet De Grønne, den er lang. Tar vi alle ansvar i vårt eget nærmiljø, så er mye gjort. Og det har jeg tenkt å fortsette med, sier Arild Haugen til Dølen.