– Nå er grensa nådd for min del, sier Gårderløkken, og skuer ut over jordet som nå står klart for geiteflokken. Egentlig. For gardbrukeren fra Ruste på Vinstra tør ikke slippe flokken ut. Problemet er forsøpling.

– Det har vært et problem i flere år. Det er umulig for meg å plukke opp igjen alt, jeg vet ikke hva som kan ligge gjemt i graset. Det er alt fra små plastikkbiter, isolasjon og grunnmurspapp, til knuste bilbatteri, skruer og mutrer. Nå synes jeg ikke dette kan fortsette lenger, sier han, for nå går det ut over beitesesongen.

- Graset kunne jeg solgt til andre, men ikke nå, med fare for hva som kan følge med. Dette forringer eiendommen min, sier Gårderløkken.

Mange små plastikkbiter ligger utover jordet, der egentlig geitene skulle kommet på beite i disse dager. Foto: Tone Sidsel Sanden

Vært tålmodig

Jordet er nytilsådd og gjort klart for vårbeite for geitene. Planen var å slippe dyra i disse dager, men nå er konsekvensen at dyra må gå inne lenger. Han har annet beite, men det tar mer tid før det vil være klart.

- Får dyra i seg noe av det som ligger her, kan det gi indre blødninger. Jeg synes jeg har vært tålmodig i flere år nå, sier en fortvila Gårderløkken.

Han har ved flere anledninger kontakta Nord-Fron kommune, for å be de om hjelp. Og da Dølen er på besøk, dukker også plan og miljøkonsulent i Nord-Fron kommune, Anders Nybakken, opp. Han ønsker å se med egne øyne hvordan det ser ut på gardbrukeren i Ruste sitt jorde.

Plan og miljøkonsulent i Nord-Fron kommune, Anders Nybakken, tok tirsdag turen til Ruste for å se på forsøplinga. Han forstår Gårderløkkens fortvilelse. Foto: Tone Sidsel Sanden

- Komme med en oppfordring

Og han er enig med Gårderløkken; det ser ikke bra ut, men likevel er det ikke sikkert kommunen har mulighet til å ordne opp.

– For det første er vanskelig å si akkurat hvor søppelet kommer fra, slik at å bøtelegge er vanskelig. For det andre er det ikke slik at vi kan gå inn å si at noen har det rotete og må rydde hos seg. Men forurensingssaker kan vi gjøre noe med. I dette tilfellet kan vi komme med en oppfordring, sier Nybakken, som lover Gårderløkken å ta ei runde hos naboene.

Det er mye å rydde opp igjen, før jordet er fritt for søppel. Foto: Tone Sidsel Sanden

- Må ta en slutt

Nybakken forteller at de har noen saker som går på forsøpling og rot hvert år.

- Det er noen gjengangere, ofte er det de samme, sier han.

Og både Nybakken og Gårderløkken er enige om at det skulle være unødvendig, med dagens gode ordninger for søppellevering.

- Avfallsplassen er like ved og lett tilgjengelig. Kanner og oljefat som ligger slengt, skal leveres der, ikke ligge her, sier Gårderløkken.

Nå håper han at kommunens involvering vil hjelpe, slik at han slipper mer søppel på jordet sitt.

- All den søpla, små plastikkbiter som ligger igjen, vil jeg slite med å få bort. Men nå må det ta en slutt, mener Gårderløkken.

Også små skruer finner gardbrukeren på marka. Dette må ta en slutt, sier han. Foto: Tone Sidsel Sanden