Sist helg kjørte ungdommer utfor med bil i øvre Vinstra. I etterkant av Døl og Dur ble det «burna» i høg fart blant folkemengder, som kom ut av kontroll. Denne saken etterforskes av poliiet. I tillegg vil de som følger med i sosiale medier se at flere klager over bråk fra biler som leker seg på parkeringsplasser.

Brede Holdbrekken (t.v.) og Svein Morten Laingen påpeker at bilene gjerne er sprekere nå enn før, men at hyppigheten av råning også har gått ned. Foto: Tone Sidsel Sanden

Mye roligere

Hvordan oppfatter egentlig politiet i Midtdalen miljøet? Er ungdom og bilkjøring et økende problem?

– Nei. jeg vil heller si at det er motsatt. Det var mye mer råning og råkjøring med bil før, sier politibetjent Laingen, som med sine mange år i etaten, burde vite hva han snakker om.

– Vi kan se det både på Vinstra og i Ringebu, at det er mye roligere enn for noen år tilbake. Hele utelivet blant ungdom er endra. På Vinstra hadde vi to utested i hver sin ende, med mye bilkjøring i mellom. Det var mer en sosial greie før, nå har nok ikke ungdom det samme behovet for å kommunisere slik, sier han, og sikter til sosiale medier og andre måter å holde kontakt på.

Erfaren: Svein Morten Laingen har 38 år bak seg som politibetjent i Midtdalen.

Bedre holdning

Laingen forteller om en gang han og en kollega tok en i 120 km/t i 60-sonen i Øvregate. Det er mye trist å se tilbake på for en erfaren politimann. I Midtdalen har det skjedd mange tragiske bilulykker der ungdom har vært involvert. Det har blitt betydelig færre, heldigvis.

– Vi ser at det er en bedre holdning blant både ungdom og foreldre. Det er nok en bedre trafikkopplæring, samt at Trygg Trafikk med Ivar Ringen,har gjort mye godt forebyggende arbeid, slår Laigen fast.

Det var natt til fredag forrige helg at en bil med ungdommer kjørte utfor vegen i øvre Vinstra. Heldigvis gikk det bra med alle. Foto: Tone Sidsel Sanden

Sprekere biler

Kolleagen Brede Holdbrekken, og Rolv Mallaug i UP, stiller seg bak Laingens oppfatning.

– Men det er et bilmiljø, det blir ulike klikker blant ungdom, sier Mallaug.

– Samtidig er det slik at klarer vi å ta noen, vil de andre skjønne alvoret, legger han til.

For det er ikke slik at det ikke skjer uhell, eller at ungdom alltid oppfører seg pent i trafikken, men Brede Holdbrekken mener at ungdommene i dag har et mer bevisst forhold til kjøring.

– Vi ser det i Ringebu også, som på Vinstra. Det er mindre. Når det er sagt, så er bilene sprekere nå, sier han.

Lik oppfatning: Rolv Mallaug i UP (f.v.), Brede Holdbrekken og Svein Morten Laingen menerde fleste ungdommene i dag har gode holdninger i trafikken.

Enkelttilfeller

Politiet har alltid drevet forebyggende arbeid, men fokuset på dette har blitt tydeligere. Skolene og politiet har også tett samarbeid.

– Ungdom i dag er oppegående og bevisste. De har ofte sterke meninger, og er godt opplyste, sier Laingen.

– Så har vi enkelttilfeller med ungdom som kjører for fort, «burning» og utforkjøringer. Forrige helg mista en 18-19-åring førerkortet sitt i Fåvang i 50-sonen. Poenget er at vi ser ikke noe mønster. Situasjonen er heller bedre, sier han.

– Men er dere like mye ute som før?

– Nei, vi har ikke så mye kontroller som før, det er stort sett UP som tar seg av det.

– Kan politiets oppfatning av bilmiljøet skyldes dette?

– Vi er ute og patruljerer og har god oversikt. Og ulykkene er betydelg færre, sier han.

– Men det er ikke slik som før, at vi kjørte fast i Nedregate lørdagene, med gata full av ungdom. Slik som natt til 17. mai, da det var mye som foregikk i sentrum. Det er helt andre tider nå, legger han til, og konkluderer:

– Det er veldig mye kjekk ungdom med gode holdninger.

Ungdom oppfører seg bra i trafikken, men politiet fortsetter å jobbe med holdninger og forebygging. Og kontroller i trafikken, selvsagt. Foto: Tone Sidsel Sanden