En letesøknad er ingen garanti for at det på sikt vil kunne bli etablert større virksomhet på stedet, men et signal om at området er interessant. Søknaden om leterett i Espedalen er ført i pennen på vegne av Eurasian Minerals Sweden, som igjen er del av EMX Royalty Corp.

Stor etterspørsel

– Planen er å starte opp undersøkelser i felt i løpet av sommeren, skrev Eric Jensen, ansvarlig leder for letearbeid i EMX Royalties, nylig i en e-post til Dølen. Han forteller videre at selskapet søker om nødvendige tillatelser for å bedrive geologiske undersøkelser, for så å avklare forekomster av etterspurte mineraler til produksjon av batterier.

– Den raske veksten i markedet for elbiler og ladbare batterier, har skapt stor etterspørsel etter flere essensielle metaller, spesielt kobolt og nikkel. Elbiler legger beslag på store mengder av disse metallene, i tillegg til kobber. Dagens tilgang følger ikke forventet framtidig etterspørsel, og det er ikke usannsynlig at vi vil oppleve å mangle flere metaller, fortsetter Jensen.

Selskapet skal ha vært i samtaler med andre aktører i området og selskaper som kan være med undersøkelsene.

Flere steder i landet

I søknadene, sendt til Direktoratet for mineralforvaltning (DMF), oppgir selskapet at det vil lete etter nikkel, kobber, kobolt, gull, platina og palladium i området.

Firmaet har søkt om rett til å foreta leting i totalt 13 «soner», hvorav tre befinner seg i Sør-Fron kommune og fem er delt med Gausdal kommune. I området rundt Gråhøin ligger det flere gruver. Per i dag er det ingen aktivitet i disse.

Fra før har selskapet bedrevet undersøkelser etter mineraler flere steder i Norge, og er involvert i prosjekter på Tynset, Modum og i Burfjord. For å få utvinningsrett må søkeren kunne dokumentere å «ha funnet en drivverdig forekomst av statens mineraler».

Må varsle kommunen

Utvinningsretten gir ikke i seg selv rett til å starte drift.

– I tillegg kreves tillatelser etter annet lovverk, blant annet plan- og bygningsloven, naturmangfoldloven og forurensningsloven. Det er derfor langt fra alle undersøkelser som resulterer i drift/uttak, forklarer seniorrådgiver Gunn Kristin Haukdal i DMF.

Selskapet som skal lete etter mineraler, skal varsle DMF seinest tre uker før arbeidet starter opp. Så varsler direktoratet den aktuelle kommunen, som får mulighet til å komme med eventuelle innsigelser.

Gruvedrift og undersøkelser i områder er ikke noe nytt, men det har gått noen år siden sist det var leteaktivitet.

Så langt er ikke en slik søknad registrert hos Sør-Fron kommune, får Dølen opplyst.

Spor etter år med gruvedrift er å finne flere steder i Espedalen. Foto: Tor Larsen/arkiv