Han frykter at rovdyr skal gå til angrep på besetningen. Slik de har gjort før.

- Med den rovdyrpolitikken som føres nå, med rekordantall ulv og jerv, så er sannsynligheten stor for at det kommer angrep fra rovdyr. Vi vet bare ikke hvor eller når, sier Berget til Dølen.

Har vonde minner

Berget har to ganger de ti siste åra opplevd alvorlige rovdyrangrep på sin sauebesetning i Skåbu. I 2009 slo bjørnen til og drepte seks søyer og et lam, og i 2013 slo ulven til og drepte rundt 70 sau fra flere besetninger, inkludert hans egen. Begge angrepene skjedde i juni måned rett etter at sauene var sluppet på beite.

- Alt dette sitter naturlig nok i hodet når sauen slippes fri på beite. Du går bare og venter på at beskjeden om rodvyrangrep skal komme. Det er en ekkel følelse å gå med dag ut og dag inn, sier Berget.

Det har heller ikke vært beroligende for han at det allerede er meldt om sautap etter ulveangrep i nabokommunen Gausdal, samt flere andre observasjoner av både ulv og bjørn i midtdalskommunene.

- Rovdyr og beitedyr går ikke sammen. Det har vi fått nok bevis på. Rovdyr må tas ut så fort de viser seg i beiteprioriterte områder, også før beitesesongen starter, er Bergets om mange sauebønders mening om den saken.

Rovdyrangrep i beredskapsplan

Etter rovdyrangrepene i Skåbu sluttet mange av bergets kolleger i Skåbu med sau - de orket rett og slett ikke mer. Berget forstår dem, og frykter at flere faller i fra.

- Vi er blitt en sårbar næring, først og fremst på grunn av rodvyrpolitikken de siste 10 - 15 åra. Det tærer på når nærmest alt blir uforutsigbart.

Han setter stor pris på forslaget fra Nord-Fron SP om å få rovdyrangrep inn som en del av kommunens beredskapsplan.

- En sauebonde står altfor alene slik det er nå. Vi kjenner til folk som få det såpass vondt mentalt etter et rovdyrangrep, at det er behov for pysikatrisk hjelp og støtte. Et rovdyrangrep kan i verste fall være en katastrofe både for den enkelte sauebonde og familien. Får vi rovdyrangrep inn som en del av kommunens beredskapsplan, vil få mer ordna og trygge rammer rundt det hele. Da vet vi at vi får hjelp,  påpeker Berget.

Nord-Fron kommune vedtok i kommunestyret at det skal utredes en egen sak der rovdyrangrep er en del av kommunens beredskapsplan.

I juni 2009 gikk en bjørn til angrep og slo i hel seks søyer og et lam i Bergets besetning.