Saken gjelder rydding av gamle stier og seterråk i Høgsetra sameie opp for Grindberget i Sorperoa. Stier og råk er ryddet og merket i Grindberget både av Tormod Skilag og Sorperoa Friluftsgruppe, og nå vil Sorperoa Friluftsgruppe rydde og merke flere råk innover fjellet fra Høgsetra. Det tillater ikke Høgsetra Sameie uten at det først er etablert en tett dialog mellom partene.

Kommunen støtter grunneierne

Sorperoa Friluftsgruppe har fått 17 500 kroner fra kommunen i støtte for å utføre arbeidet med rydding av stier i det berørte området. Disse pengene og tillatelsen til rydding, holder nå kommunen tilbake inntil det er opprettet en dialog mellom Sorperoa Friluftsgruppe og de tre grunneierne Aksel Petter Kongsli, Ole Simen Kongsli og Amund A. Lo. De tre grunneierne ber i brevs form om at kommunen pålegger Sorperoa Friluftsgruppe å opprette dialog med berørte grunneiere for å unngå konflikt mellom friluftsliv og næring.

"Før slik dialog er på plass, vil vi derfor tilrå at kommunen ikke aksepterer tiltaket", skriver de tre grunneierne i brevet til kommunen.

Og grunneierne får støtte fra kommunens administrasjon i sitt syn på at det ikke eksisterer gyldig avtale mellom grunneierne og Sorperoa Friluftsgruppe til å merke stier og råk i Høgsetera Sameie. Derfor vil ikke kommunen gi tillatelse.

Har frivillige aksepter

Sorperoa Friluftsgruppe mener de har informert og fulgt regelverket. Gruppas talsperson, Olaf Giverhaug, er for tiden i syden på ferie. Han sier at arbeidet gruppa utfører er næringsutvikling, og et tilbud til glede for lokalbefolkningen, tilreisende og hyttefolk. Han påpeker også at dette er rydding og merking av gamle råk og stier, ikke anlegging av nye stier. Ut over det ønsker han inntil videre ikke å uttale seg , men viser til det som står i friluftsgruppas svarbrev til avslaget fra kommunen.

Der skriver Sorperoa Friluftsgruppe at grunneierne i sameiet har fått brevet, men de tre grunneierne som protesterer, har ikke svart innen fristen.

"Sameiet anses således å ha akseptert våre tiltak i sameiets område", skriver friluftsgruppa.

De påpeker også i brevet til kommunen at de ikke vi klage på vedtaket fra kommunen.

"Vi har frivillige aksepter/avtaler for våre tiltak for et så stort område at vi skal kunne gjennomføre det aller meste av våre planlagte tiltak, uten å berøre områdene til de tre grunneierne", skriver Sorperoa Friluftsgruppe.

Turkartet som Sorperoa Friluftsgruppa har produsert.