Det er den økonomiske situasjonen til Grendahuset som tilsier at løsningen kan bli å rive hele bygget.

- Vi i styret må bare erkjenne at det er et enormt etterslep av nødvendig vedlikehold på Grendahuset. Dette er det ikke penger til, og derfor har vi tilrettelagt for riving, sier leder i styret for Sulheim Grendahus, Edin Solli.

Utsetter årsmøtet

Solli kan fortelle at kostnadene til vedlikehold er større enn kostnaden ved riving.

- Blant annet må hele taket skiftes ut, og kjøkkenet trenger også en større oppgradering. Skulle vi få en lekkasje på taket eller pålegg om utbedringer, så er det ikke penger til noen av delene. Det er realiteten vi i styret må forholde oss til, sier Solli.

Styret har allerede fått godkjenning av kommunen til å rive Sulheim Grendahus og en entreprenør har tatt på seg ansvaret med å rive og miljøsanere bygget.

- Styret har bestemt at vi utsetter årsmøtet i Sulheim Grendahus til august, slik at endelig vedtak om riving kan fattes på dette møtet. Til dette møtet håper vi på skikkelig frammøte og stort engasjement blant andelshaverne i grenadhuset. Styret er åpne for andre løsninger, men vi kommer ikke utenom at grendahuset er i en kritisk økonomisk situasjon der det må veies for eller i mot riving, påpeker Solli.

300 andelshavere

Sulheim ble bygd på slutten av 1800-tallet med økonomiske tilskudd fra hundrevis av andelshavere fra hele Vinstra.

- Vi har liste på alle de originale andelshaverne, og de som er overdratt til styret opp i gjennom åra. Det er både lag- og organisasjoner og privatpersoner. Det er rundt 300 andelshavere utenom styrets andeler nå, men vi har ikke den totale oversikt over hvem som har arvet eller tatt over andeler opp i gjennom åra. Vi har heller ikke penger eller kapasitet til å finne ut av det. Så vi håper andelshaverne vet det sjøl og møter opp på årsmøtet. Det er i alle fall nok andelshavere til at vi kan få en skikkelig stor dugnadsgjeng. Det er nok bare dugnadsånd og engasjement som kan redde Sulheim Grendahus nå, sier styreleder Edin Solli til Dølen.