Festivalsommeren er for alvor i gang. Det er ikke til å stikke under stol at festivaler gjerne blir nevnt i samme åndedrag som sine musikalske trekkplastre. Men det er som oftest ikke bare på scenen det foregår ting. Så også på Kvamsfjellet førstkommende helg, når Rondaståk arrangeres for femte gang.

Goro Ragnarsdotter Rykhus er aktivitetssjef, og har mer enn nok å henge fingrene i om dagen.

– En ser at vi blir bedre for hvert år. Det er i rute nå, men uansett hvor godt forberedt du er, blir det jo litt kaotisk rett før festivalen.

Nytt og gammelt

Å sy sammen et aktivitetsprogram som fenger de fleste, krever litt prøving og feiling.

– Vi prøver å legge oss på ei folkelig linje, at det ikke skal bli for ekstremt og være mulig å delta for nybegynnere, forteller aktivitetssjefen.

Rafting, stisykling og kajakkurs er blant aktivitetstilbudene som går igjen fra tidligere. Det gjør også primuskurset, som er så populært at kapasiteten er dobla fra i fjor.

Sjøl om flere av programpostene følger med fra tidligere år, legges det også nye tilbud til lista i år. Blant dem en «Trollsafari» med Peer Gynt-tema, kurs i å pynte med naturmaterialer, i samarbeid med Bjørke gartneri, og en egen guida tur til Sukkertoppen, med «någgå attåt» underveis.

Brukte turklær

Rykhus tok i fjor kontakt med Fretex, noe som resulterte i et utsalg av brukte turklær underfestivalen. Denne ordninga er nå videreutviklet og Fretex har nå laget sin egen «butikk-container». Der vil de som ønsker et kunne levere eller kjøpe utstyr. For tur- og fjellutstyr trenger absolutt ikke være flunkende nytt, mener Rykhus.

– Fjell- og sportsklær er ikke så innarbeida når et gjelder å kjøpe brukt, men Fretex jobber med det. Det er perfekt for oss. Vi ønsker en holdning der gjenbruk er bra, og vil signalisere at OL-jakka fra 1994 er kjempekul å gå med på festival!

Aktivitetssjef Goro Ragnarsdotter Rykhus gleder seg til festival, sjøl om innspurten blir litt kaotisk. Foto: Arkiv