Folkemøtet i Sulheim skapte engasjement og ga ny giv for å redde grendahuset fra riving.

Riving er et alternativ

Rundt 50 personer møtte opp på folkemøtet i regi av Sødorp Grendalag. Møtet kom i stand etter at styret i Sulheim grendahus har lagt fram et alternativ foran årsmøtet som innebærer riving av grendahuset. Styret fikk litt kritikk for ikke å ha informert om rivingsforslaget før de ble kjent med det gjennom oppslaget i Dølen.

- Vårt mål er å redde grendahuset, men det krever engasjement fra bygdefolket - det har vi dokumentasjon på at vi ikke har hatt de siste åra, men nå har virkelig fått det, og det var det vi var ute etter, sa styreleder i grendahuset, Edin Solli. Han understreket dette også ved å påpeke at ingen i bygda ville ta på seg verv når valgkomiteen hadde en en ringerunde tidligere i år, og under årsmøtene er det kun styret som har møtt opp - da ble det stilt omkring den saken.

Vurderer nytt andelslag

- Vi, inkludert grendalaget, må ta inn over oss den situasjonen Sulheim er i, og det er vi i grenda som må stå fram med større engasjement for å redde Sulheim, sa leder av grendautvalget, Borgny Sletten.

Etter litt diskusjon om hvem som eier eierandelene som har gått i arv helt tilbake fra 1897, ble det enighet om å se på muligheten for å selge nye andeler, eller opprette et nytt andelslag der også Toksefeltet og større deler av Vinstra kunne inviteres som andelseiere. Styret skulle se på dette i forhold til det offentlige regelverket og vedtektene i andelslaget. Dette skulle de ha klart til årsmøtet i august. Styret skulle også, innen den tid, skaffe en mer nøyaktig kalkyle av arbeidet som må gjøres med tak og kjøkken i grendahuset. Og det skulle søkes om kulturmidler fra kommune og andre aktuelle bidragsfond.

Egen arbeidsgruppe for Sulheim

Det primære for styret, er økonomien. Styrelederen kunne fortelle at de årlige inntektene på rundt 40 tusen kroner, for det meste går til strømutgifter.

- Vi er gjeldfrie, men vi har ikke penger til å få gjort noen ting. Det er den økonomiske status, sa styreleder Solli.

- Da må det være mulig å få tatt opp lån, var ett forslag fra salen. Andre mente en facebookspleis eller gavebidrag fra næringsliv og privatpersoner kunne være vegen å gå. Årlige basarer ble også foreslått.

Enden på visa ble at det ble nedsatt en egen arbeidsgruppe som skal komme med forslag som kan gi grendahuset inntekter. Både via nye driftsformer, arrangement, dugnadsorganisering og annen aktivitet som er positiv for Sulheim. Dette skal arbeidgruppa legge fram for årsmøtet i august.

Rundt 50 personer møtte opp på folkemøte i Sulheim grendahus i Sødorp.