Dette ble et tema under siste helgs hesteslepp i Sikkilsdalen. Til stede var representanter fra Norsk Hestesenter, Landbruksdepartementet og mange gode venner av Sikkilsdalen. Flere uttrykte bekymring for attgroingen.

Attgroing har skutt fart

Åretes slepp var også et 150-årsjubileum for det tradisjonsrike hestesleppet i Sikkilsdalen. Attgroingsproblematikken har vært tatt tak i tidligere, og i perioden 1996 til 2013, ble det gjennomført systematisk rydding i regi av både Norsk Hestesenter, Fylkesmannen i Oppland og Nord-Fron kommune. Nå har attgroingen igjen skutt fart og satt sitt uønskede preg på landskapet. Nord-Frons ordfører, Rune Støstad, ber om ekstrordinær innsats.

- Her må det til ekstrordinær innstats slik at hestavlen kan fortsette og slik at kulturlandskapet ikke blir ødelagt, uttaler Støstad.

Ordfører ber om møte

I den sammenheng har Støstad sendt et brev til Landbruksdepartementet der han ber om et møte rett etter sommerferien - Fylkesmannen i Oppland og Norsk Hestesenter ønsker han som partnere på møtet. På agendaen står kartlegging av attgroingsproblematikken, finansiering og hvordan det kan skapes et kontinuerlig arbeid som hindrer attgroing i Sikkilsdalen.

- Kulturlandskapet i Sikkilsdalen og hesteavlen er av nasjonal betydning. Det er statens grunn. Det mest hensiktsmessige er å ta møtet i Sikkilsdalen slik at alle får et best mulig bilde av situasjonen, sier ordfører Støstad.