Over en periode på to uker, skal hjemløse katter fanges, ved hjelp av feller, utenfor bygdahuset i Kvam. Deretter blir de sjekka for eventuell ID-merking. De dyrene som ikke har chip, tas så med til sjekk hos Veterinærvakta Fron. De vil også legge ut bilder av kattene de har fått inn, slik at potensielle eiere kan melde seg.

- Problem over lang tid

Nord-Fron kommune står bak aksjonen. Kommunens utsendte plasserer ut feller i det aktuelle området, for så å frakte kattene til veterinærkontoret på Vinstra, som står for helsesjekk av dyrene som kommer inn.

- Det er et problem vi har hatt over lang tid, da særlig rundt bygdahuset på Kvam. Det er problematisk for både skoleelever og andre brukere av svømmehall og lokaler til gym. Det har også kommet klager fra huseiere i området. Av helsemessige årsaker må vi foreta oss noe i området, sier Sverre Sætre, kommunalsjef i Nord-Fron.

Han understreker at det er allmennpraktiske hensyn som gjør at kommunen nå tar grep. Fra tid til annen har kommunen sett seg nødt til å gjennomføre lignende tiltak, men det skal være første gang det gjøres ved bygdahuset i Kvam.

Stikk: Å merke katten med en såkalt chip tar ikke mange sekundene. Chipen plasseres under huden og inneholder informasjon om eieren. Foto: Silje Josten Lien

-Avliver ikke friske dyr

Kommunene sendte nylig ut en sms til beboere i Kvam, med informasjon om aksjonen. Annonseringa har skapt debatt på Facebook. Flere frykter at så rask behandling kan føre til at katter som hører til et sted også fanges, og i verste fall blir avlivet.

Veterinær Kathrine Nordahl presiserer at friske katter ikke vil møte en slik skjebne.

- Vi vil ikke avlive friske dyr. Det er kjempebra at kommunen tar dette initiativet, og at det gir mulighet for helsesjekk av flere dyr.

Skulle katten som kommer inn derimot være sjuk, og det er lite sannsynlig at den får behandling når den slipper ut igjen, så vil en avlivning kunne være aktuelt.

Nordahl forteller at katter kan gå med sjukdommer i ganske lang tid, uten at det nødvendigvis vises i særlig grad.

- En katt ser ofte lik ut på utsiden. De fortsetter gjerne også å spise, og da tenker en ofte at alt er i orden.

- Klarer seg ikke sjøl

Hun oppfordrer katteeiere til å ta dyrene sine til regelmessige kontroller hos veterinær.

- Det er mye en ikke ser utenpå, som for eksempel tannsjukdommer. Det skjer stadig at vi får inn katter for sjekk av noe, for så å finne andre sjukdommer hos dem. Formering er også et problem når det kommer til katter, så vi oppfordrer folk til å kastrere dyrene sine, i tillegg til å ID-merke dem. Det er en liten investering i et dyr en skal ha i mange år, understreker Nordahl.

Men hva skjer så med de dyrene som er friske, men ikke har en eier?

- Flere fosterhjem har meldt seg, så de kattene som er friske og vi ikke har noen eier på, vil omplasseres, forteller veterinæren, før hun avfeier myten om at katter overlever på egenhånd sånn uten videre.

- Forvillede katter kan ikke klare seg sjøl.