Om ikke akkurat hele bygda møtte opp til det som var annonsert som kunstkafé, så var de som kom både engasjerte og interesserte i hva kunstnerne i gruppa FFB (Felleksskapsprosjektet å Fortette byen) hadde å fortelle om prosessen fram til kunstverket, som ble satt opp i september i fjor.

Men mer interesserte var de kanskje i å høre hva som skal skje videre framover.

Joar Nango (f.v.), Anne Gunn Brendstuen fra gruppa "Kvam på kartet" og kunstner Vigdis Holen i samtale. Foto: Tone Sidsel Sanden
Kunstner Joar Nango hilser på Arild Teigen, en av dem som møtte opp til kunstkafé lørdag. Foto: Tone Sidsel Sanden
Det var ikke folksomt ved Gammelbua i Kvam lørdag, men de som var der var enagsjerte og interesserte i det kunstnerne hadde å fortelle. Foto: Tone Sidsel Sanden

Bruke energien

For det er bestemt at kunsten skal settes opp igjen. Det er inngått ei intensjonsavtale mellom kunstnerne, Nord-Fron kommune, Oppland fylkeskommune og gruppa "Kvam på kartet" om å gå videre med kunstprosjektet, samt å oppgradere parken der verket skal stå. 15. juni 2019 er satt som åpningsdato.

- Nå ser vi framover. Vi tenker positivt. Vi ønsker å bruke den energien som er her på stedet, sa Joar Nango i gruppa FFB.

- Det vi har tenkt er å jobbe med ulike håndverkere. Vi skal bruke ulike estetiske uttrykk, og vise et mangfold og et sammensatt nett av det som vi mener verden består av. Dette skal vi gjøre ved å bygge et samarbeid, ved for eksempel å arrangere seminar, fortalte han videre.

Kunstmøte ved fontenen i parken i Kvam. Foto: Tone Sidsel Sanden
Kunstnerne Eystein Talleraas (f.v.), Joar Nango og Håvard Arnhoff, sammen med Carina Gjelsvik fra fylkeskommunen, som også var med og arrangerte kunstmøtet i Kvam. Tone Sidsel Sanden
Noen av tilhørerne i parken, som kanskje fikk mer å tenke på etter møtet med kunstnerne. Foto: Tone Sidsel Sanden

Et fonteneprosjekt

Ideer som å forgylle møkksprederen, skape en musikkopplevelse, bygge en "rigg", et stillas, dra inn taterhistorien og lokale uttrykk, så vel som fra andre steder i verden, ble lufta på møtet, som foregikk rundt sjølve kjernen i verket; fontenen i den uferdige parken midt i Kvam.

- Fra begynnelsen valgte vi dette stedet, for det er et slags sentrum, et midtpunkt i landskapsområdet. Det var et fonteneprosjekt, der vi hadde ønske om å utnytte den lille bekken som renner her, som kan minne oss om flommene i bygda, og hvor vi kunne gjøre fontenen til et sted folk kan drikke av livskilden, sa Håvard Arnhoff, om hva kunstnerne tenkte da de begynte med verket.

Planen var også at kunstverket skulle gjøres ferdig i løpet av et års tid. Da de forlot Kvam i september, reiste de fra et halvferdig verk.

Arild Teigen mener kunsten bør ta utgangspunkt i det som betyr noe for folk som bor i Kvam. - Kulturen og historien som vi har her, er viktig, sier han. Foto: Tone Sidsel Sanden
Eli Sperstad Dahl er klar på at kunsten må settes opp igjen i Kvam. - Kunsten skal engasjere, og det har denne gjort. Den har virkelig satt Kvam på kartet, sier hun. Foto: Tone Sidsel Sanden
Trond Teigen mener at om en skal enes om et kunstverk som er bra for Kvam, må det inneholde noe som knytter det til bygda. - For meg personlig spiller det ikke så stor rolle, men det er nok meningene i bygda. Jeg har ikke noe i mot møkkaspredre jeg, smiler han. Foto: Tone Sidsel Sanden

Folk for lite involvert

Noen av de frammøtte uttrykte at kommunikasjonen og informasjonen i forkant av at kunstverket kom til bygda i fjor, ikke hadde vært god. Ingen visste at dette var halvferdig.

Som oppdragsgivere for porsjektet "Vegskille", tok både varaordfører i Nord-Fron, Anne Sletten, og prosjektleder i fylkeskommunen, Carina Gjelsvik, på seg skylda for den dårlige kommunikasjonen.

- Det var dårlig informasjon, og folk følte seg for lite involvert. Nå er vi i en videreførende fase, der vi er enige om å realisere prosjektet, sa Sletten.

Lanskapsarkitekt Kari Sundfør i Oppland fylkeskommune skal lage plan for hvordan parken i Kvam skal se ut. Hun håper den skal bli en koselig møteplass i sentrum. Foto: Tone Sidsel Sanden

Et spleiselag

Kunstverket er en del av prosjektet, det er også oppgarderinga av parken i bygda. Landskapsarkitekt Kari Sundfør i Oppland fylkeskommune har allerede begynt på den første skissa for å forskjenne parkområdet.

- Kunsten skal stå i sentrum, den skal i utgangsspunktet stå i to år, så får vi se hva som skjer etter det. Det skal slippes opp slik at det renner noe mer vann i Veslåa, og vi skal plante og gjøre det finere langs med åa. Det skal være noe for barna, settes opp benker og bord, ja, være et sted der både turister og fastboende kan ta en kaffe og en bolle fra bakeriet, forteller hun til Dølen.

Oppgarderinga er et spleiselag mellom kommunen og fylkeskommunen.

- Dette er midt i kjernen av det vi driver med, også gjennom prosjektet "Vegskille". Derfor er det viktig for oss å være med og sluttføre prosjektet også, legger hun til.

Kunstner Vigdis Holen er fra Kvam, og skal hjelpe kunstgruppa i prosjektet "Kvam på kartet" og lage en kunststi gjennom bygda. Foto: Tone Sidsel Sanden

- Alt ligger til rette

I Kvam har de ambisjoner om å gjøre bygda til kunstbygd. De vil lage en kunststi, og i den forbindelse har de bedt kvamværen og den anerkjente kunstneren Vigdis Holen.

- Om de får Kvam til å bli kunstbygda, synes jeg det er helt fenomenalt. Nå er folk med, så lenge de blir holdt på sidelinja, blir det spetakkel, mener hun.

Holen mener det er naturlig å lage en kunststi, etter at området ved Storåa ble pynta opp etter flommen.

- Alt ligger til rette for det. Jeg tror ikke at det vil settes opp noe kunst som vil provosere så voldsomt. Det finnes eksempel på kunst som mange kan enes om er bra, sier hun.

Joar Nango ser fram til å jobbe videre med kunsten i Kvam. Foto: Tone Sidsel Sanden

Følte seg velkommen

Og Holen slo også fast, til nikk både fra kunstnerne og fra bygdefolket, at det finnes ikke paret ved et prosjekt, som har vært en bedre meningsgenerator enn nettopp kunstverket i Kvam.

- Vi følte oss egentlig velkommen i bygda fra første stund, sier Nango til Dølen.

- Vi synes initiativet med et slik møte er veldig bra. Vi skal bygge opp igjen kunstprosjektet. Og det onde blodet, har jeg aldri kjent på, noe annet er å være uenige, det er egentlig bare sunt. Vi jobber bevisst for å hente inspirasjon, og der er samarbeid en viktig del av prosessen. Forslag og ideer er vi åpne for, slår han fast.

Lørdag kveld fotsetter kunstmøtet med fest og gratis grillmat på Sinclair.