Ølet brygges på Frya og er med andre ord et lokaløl vi virkelig kan være både bekjente og stolte av. Sjefsbryggeren sjøl, er litt mer reservert, selv om han nå er høyt merittert brygger.

– Vi må se på helheten fra brygg til bunnlinje. Vår øl, ”Cerveza Noruega”, som gikk til topps i sommerøltesten, kan ikke bære hele butikken alene. Men for all del, det ga oss et markedsføringsløft og førte oss et skritt videre. Så ja, storfornøyd er jeg selvfølgelig. Men jeg har ikke så lett for å ta av, sier Martin.

Martins bestefar, Sverre Farstad, vant Olympisk gull på 1500 meter skøyter i St. Mortitz i 1948, og fikk året før det Egebergs ærespris for sine meritter på skøytebanen og i vektløfting. I tillegg har han NM sølv i roing, og er høyt premiert i bryting, boksing og pistolskyting. Han var også trener for det Italienske skøytelandslaget, og ble til slutt en anerkjent sportsjournalist. Med andre ord en av Norges mest allsidige idrettsutøvere gjennom tidene.

– Men barnebarnet satser altså på ølbrygging!

– He, he … Ja, det kan være en snodig sammenligning det, og jeg er virkelig stolt over alt det min bestefar presterte. Men sannheten er at ølbrygging også er en utrolig allsidig øvelse. Det er slettes ikke bare å koke i hop noe. Det skal være en sammenheng og en ærlighet i det som blir laget og presentert. Fargen på flasken, fargen på ølet, etiketten, samt det som står på etiketten, er av stor betydning ved siden av smaken på ølet. Kall det gjerne ”forbrukerpsykologi”.

– Og forbrukerpsykologi går ut på?

– Vi må prøve og tenke som kunden tenker, og vi må definere kunden vi vil treffe. Hele tankerekka vår går fra kunden kommer inn i butikken og skal velge vår flaske, blant 100 andre merker, til han tar den første slurken. Vil han huske flasken og etiketten vår, var det en smak han likte og vil huske – dette er viktige spørsmål vi prøver å finne svar på i hele prosessen med å brygge, presentere og markedsføre en øl.

– Hvordan havnet du hos Doblugs Bryggeri på Frya?

– Jeg jobbet som daglig leder hos firmaet ”Brygg Selv AS” ute i Asker. Der solgte jeg alt mulig av bryggeriutstyr og råvarer til mikrobryggerier og hjemmebryggere. Via en bekjent i dette ølmiljøet kom jeg i kontakt med Mikkel Dobloug, og dermed var vi i gang med meg som bryggemester i Doblougs Bryggeri. I starten pendlet jeg fra Asker til Frya, men det ble for slitsomt i lengden.

– Ja, du har slått deg ned på Vinstra?

– Ja, til jul kjøpte jeg hus til meg og familien oppi Byrlykkjevegen i Øvre Vinstra. Vi trives veldig godt, og kona jobber

i Sandbakken Design blant annet med å utforme våre øletiketter.

– Vi snakket litt om din allsidige bestefar, men du har et allsidig spenn i det du driver med du også?

– Ja, det er vel sant det. Ved siden av å være brygger, så er jeg lærer ved musikklinja på Vinstra Vidaregåande skule (VVS). Gitaren er min gode venn. Jeg er først og fremst jazzgitarist, og er med i tre forskjellige band oppi her. Vi øver og tar på oss spilleoppdrag både her og der. Jeg må få lov å skryte av musikkmiljøet på VVS – utrolig bra.

– Har du noe nytt øl på lur fra Doblougs Bryggeri?

– Joda, jeg har mitt lille 60-liters mikrobryggeri der det testes og prøves – lite feiling, faktisk. Og i september kommer vi med en sterkøl som skal inn på Vinmonopolet. Som bryggeri må vi ha et spekter med øl. Det lyse lettdrikkende for Ola og Kari, som gir volumsalg, og det helt spesielle for ølkjenneren. Jeg har trua på den - også!