Det var to markante personligheter som sto i sentrum under feiringen. Biskop Solveig Fiske deltok både under messen og festmiddagen på Kirketeigen etterpå. Bygdas store forfatter og biograf, Ingar Sletten Kolloen, holdt et innlevende kåseri om Petra Sletten. Forretningskvinnen som gjorde stor lykke i København, skjenket hjembygda kapellet som altså ble innviet for 80 år siden.

To livsverk

Middagen besto av god gammeldags kål, skikkelig husmannskost som mang en kvamvér har spist seg stinn og mett på opp gjennom årene. Sletten Kolloen innledet sitt kåseri med å fortelle at han hadde laget kål forrige uke.

– É ha så vidt kommé mé att etter kålskottet forrige vikku, sa han muntert.

Han fortsatte med å fortelle om sin grandtantes spennende liv. Om to livsverk, som han kalte det. Petra Berg dro til Oslo som 17-åring. Der gikk hun husmorskole, og fikk tidlig interessen for god mat. Etter noen år i Amerika ble hun kontaktet, og ansatt, av en dansk konsul. Han ville ha med Petra og starte delikatessebutikk i København. Og det var begynnelsen til hennes formidable suksess som forretningskvinne, fortalte Sletten Kolloen.

Kapellet hun ga til hjembygda, ble ifølge kåsøren «finansiert av danske frikadeller.»

Hjelpen fra Danmark

Hennes andre, og minst like viktige livsverk, skjedde under krigen. Petra Sletten tok hardt innover seg krigshandlingene i Kvam. Hun bestemte seg for å sende pakker med mat til Norge, som ble distribuert av Røde Kors. Etter hvert ble dette til den såkalte "Danskepakken."

70.000 enkeltpakker ble sendt til Norge den siste krigsvinteren, i tillegg til større pakker som mel. Det er i ettertid blitt regnet ut at hjelpen som ble sendt tilsvarer 795 millioner kroner i dag.

– Det er ikke tvil om at Petras innsats reddet mange norske liv under krigen, sa Sletten Kolloen.

– Må man, så må man.

Som forholdsvis ung mann, som han sa, intervjuet Ingar sin grandtante da hun var over 90 år gammel. Han lurte på hvordan hun klarte alt hun drev med, både forretninger og hjelpearbeid.

– Jeg tok de fleste av døgnets timer i bruk, svarte hun.

– Men hvordan orket du?

– Må man, så må man. Det er en meget viktig leveregel, unge mann.

Kapellet i Kvam står som et bevis på at Petra Sletten orket det meste. Og hennes to livsverk er vel verdt å minnes.

Biskop: Biskop Solveig Fiske fikk gave fra kirkelyden i Kvam.