– Det er spennende dette her, og så er det stilig med lokale produkter, sier ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad, der han tar glassflaska med akevitt i nærmere øyesyn.

– Det er bra med lokalt engasjement, i tillegg er jo dette et resultat av dugnad, og noe som bygger stolthet. Det er minst like viktig, skryter ordføreren.

– Stas med lokalt

Det brune brennevinet, som for mange forbindes med julefeiring, er smaksatt med furuskudd plukka i Sorperoa, Kvam og på Kvamsfjellet.

Brennevinet har allerede vært testa over disk, forteller Fredrik Weikle.

– Vi serverte den på Sinclair og folk kom att for å kjøpe mer. Det blir noe helt annet når vi kan dra fram lokale produkter, det er jo stas, sier han.

Umiddelbar respons

Ideen kom opprinnelig fra leder i Kvam Sanitetslag, Hanne Britt Jacobsen. Hun har, til tross for etter eget utsagn å ikke være spesielt glad i brennevin, interesse for akevitt og har holdt mange foredrag om temaet tidligere.

Responsen var umiddelbar da hun i fjor nevnte ideen for Weikle. Gjennom prosjektet «Kvam på kartet», har ei gruppe med representanter fra lag og foreninger jobbet med ulike ideer, som kan bidra til å sette bygda på, nettopp, kartet.

Nå håper Weikle og Jacobsen at akevitten skal bli en kjent merkevare, også utenfor Gudbrandsdalen. De legger ikke skjul på at de er stolte over å omsider se flaska i polhylla.

Overskudd tilbake til bygda

Totalt er det produsert 2 000 liter med akevitt. Produksjonen har foregått i Grimstad, hos Det norske brenneri. Deler av overskuddet fra salget vil gå tilbake til «Kvam på kartet» og skal komme innbyggerne til gode, lover de to.

– De «gladpengene» kan vi da bruke på ulike aktiviteter eller ting lokalt, som julegate eller besøk på Sundheim, for eksempel, sier Jacobsen.

Ifølge henne har etterspørselen i forkant av lanseringen vært stor, flere er nysgjerrige på produktet.

– Akevitt er jo Norges eget brennevin. Det er jo klart det er stas å kunne tilby et produkt fra dalen, som utfyller det som allerede produseres og selges her.

Etiketten er dekorert med bilder fra Rondane og Kvam. Foto: Tone Sidsel Sanden/arkiv