- Ei tid for reinspikka medmenneskelighet, ingenting annet

Torsdag morgen møtte elever og ansatte ved Vinstra vidaregåande skule hjelpeapparatet. - Nå er det viktig at ingen sitter ufrivillig aleine, sier sogneprest Terje Elvestad.

Tilstede: Sogneprest Terje Elvestad er tilstede på Vinstra vidaregåande skule torsdag. Han oppfordrer alle til psse på at ingen blir sittende ufrivillig aleine.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

- Det er viktig å huske at det er flere familier som trenger oppfølging, det fortsetter vi med i dag. Krisestaben er fortsatt operativ, og kommunen trekker inn Fylkesmannen og annen ekstern ekspertise, forteller ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad.

Torsdag morgen hadde Vinstra vidaregåande skule samla elever og ansatte i aulaen på skolen. Der fikk de informasjon om det som er mulig å informere om. Det er ingen ordinær undervisning ved skolen i dag, men den er åpen for de som ønsker å møtes.

- Politiet var innom og fortalte blant annet litt om at det er elever fra her. Så hadde vi en samtale om reaksjoner og både prest og helserådgiver snakket om det. Oppfordring er å hjelpe hveranre i ei vanskelig tid. Rune har også orientert om kommunens apparat, som har fungert godt, slik jeg ser det, forteller rektor Leif Solheim.


Kripos bidrar med teknisk etterforskning torsdag

Etterforskningen pågår for fullt torsdag etter knivstikkinga onsdag der ei 16 år gammel jente døde.

 

Advarer mot spekulasjoner

En omsorgstelefon for alle, som skal være døgnåpen, er oppretta. Nummeret dit vil bli offentliggjort snart, opplyser Støstad. I tillegg til arbeidet på videregående, vil det også bli kalt inn til foreldremøter på Barhaug skule og Vinstra ungdomsskole.

- Ungdommene har det vanskelig akkurat nå, det samme har unger på andre skoler i dag. Det er familie og søsken på andre skoler, vi stor jobb foran oss med å ta vare på alle sammen, sier han.

Nå er det viktig at barn og unge får svar på spørsmålene de bærer på, sier Støstad. Onsdag ble det advart mot å spre spekulasjoner i sosiale medier, det ble også gjentatt på samlingen.

- Mange unge har nå mange spørsmål og er redde, og da vil foreldrene sin rolle være viktig. Som tidligere sagt, så må vi unngå spekulasjon, noe vi også tydeliggjorde i samlingen her på skolen.

Informerte: Ordfører Rune Støstad og rektor Leif Solheim er imponert over ungdommenes evne til å støtte hverandre.  Foto: Silje Josten Lien

 

- Ikke lov å være ufrivillig aleine

- Det gleder meg å se at skolen, kommunen og kriseteam fungerer så godt som det kan gjøre i denne håpløse situasjonen. Det gleder meg oppe i all denne elendigheta, at ungdommene tar vare på hverandre, sier sogneprest Terje Elvestad.

Onsdag kveld ble Sødorp kirke åpnet for alle som ønsket et sted å være. Opp mot 150 personer var innom, anslår han.

- Det er ingen oppskrift på hvordan dette håndteres, vi er alle forskjellige og det skal det være respekt for. Hvis noen ønsker å være aleine frivilig, så er det lov. Det som ikke er lov, er at noen som ikke ønsker det blir aleine. Det er ei tid for reinspikka medmenneskelighet, ingenting annet, egentlig, sier Elvestad.

Han forventet mer apati, men sier han ikke har merka noe til det foreløpig. Han ber likevel folk være obs på slike reaksjoner.

- Skulle det være noen som detter inn i apatien, og det kan det være noen som gjør, så håper jeg at det fanges opp, for da er vi inne på ufrivillig alenehet og det er ikke brukbart.


Dette er saken:

16 år gammel jente døde etter knivstikking på Vinstra - et ungdomsmiljø i sorg

Onsdag ettermiddag ble ei jente på 16 år bekrefta død. Hun ble knivstukket av en jevnaldrende gutt som ble pågrepet i tilknytning til at politiet ankom stedet.

 

Krevende dager

Hendelsen kommer til å prege kommunen i lang tid framover, sier Støstad.

- Det beste vi kan gjøre nå er å støtte hverandre, og slikt sett er ungdommene rollemodeller for oss voksne.

De tre er tydelige på at det skal være plass til alle reaksjoner etter en slik hendelse.

- Det er naturlig at noen vil kjenne på sinne og frykt, men her er det viktig å stå opp for alle involverte, slik at vi i fellesskap klarer å komme ut av dette og framover, sier ordføreren.

Hvordan skolehverdagen vlir framover er for tidlig å si, mener rektoren. Nå tas en dag av gangen.

- Dette vil prege skolen i lang tid framover, en slik hendelse setter så klart store spor.