Kriseteamet: - Ryktespredningen gjorde sorgarbeidet ekstra vanskelig

Kommunens kriseteam fikk føle på at ryktespredning omkring det tragiske drapet skapte unødig frykt og redsel i folket.

Yvonne Hjelde Bråten og Hanna Bøe fra Sel, er med i Nord-Fron kommunes kriseteam. 

Nyheter

Representanter fra kommunens kriseteam er på plass ved Vinstra vidaregåande skole (VVS) der det legges ned blomster og skrives i kondolanseprotokoll.


Lensmann Jon Gaarden og ordfører Rune Støstad med oppfordring

- Et helt lokalsamfunn er ramma, først og fremst to familier. Her må vi alle slå ring om hverandre

Ungdommene er forbilder for hvordan vi skal være mot hverandre, mener Gaarden og Støstad.

 

Kriseteam på skolen

Det bugner av blomster på bordene rudt kondolanseprotokollen i kantina på VVS denne lørdagen. Til stede er også to representanter fra kommunens kriseteam.

- Vi er her for at de som kommer hit skal ha mulighet til å ha noen å snakke med og kanskje få svar på spørsmål de sitter inne med, sier Yvonne Hjelde Bråten, psykisk helsearbeider i Sel kommune,  og Hanna Bøe fra Lokalmedisinsk senter på Otta. De er begge engasjert som en del av Nord-Fron kommunes kriseteam.

- Selv om vi kommer fra Sel kommune og ikke lever så tett på lokalsamfunnet, så blir vi sjokkert når noe slikt skjer. Som de fleste andre i nabokommunene så kjenner vi  noen, eller er i slekt med noen som har en eller annen nærhet til tragedien. Slikt blir også vi tett på. Da er det godt å vite at vi kan stille opp for å yte bistand og hjelp med den kompetansen og erfaringen vi har angående takling av sorgreaksjoner, sier Bråten og Bøe.


Politiet har ingen andre mistenkte i knivdrapet

Avkrefter ryktene om at det skal være flere enn 16-åringen involvert.

 

Rykter, redsel og frykt

Begge kjente på frykten og redselen som spredte seg når ryktet om involverte personer på frifot spredte seg i riksmedia og i lokamiljøet.

- Generelt er tilnærmingen til sorgreaksjonene etter ulykker med dødsfall og drap ikke så ulike. Men når vi så fikk disse ryktene, så ble det skapt en annerledes situasjon og en  helt unødig redsel ute i folket både blant de voksne og ungdommen. Det merket vi, men politiet og ordfører var flinke og tok raskt grep for å få stoppet disse ryktene, pepeker de to.


- Alt av reaksjoner på ekstreme hendelser er normalt

Knivdrapet på Vinstra etterlater mange spørsmål og vonde tanker. Psykolog Karin Boson har flere råd til voksne om hvordan de kan møte spørsmål fra barn og unge.

 

23 omsorgssamtaler

Gjennom helga har mange vært innom kantina på VVS for å legge ned roser og skrive i kondolanseprotokollen, og seks lag fra kommunens kriseteam veksler på å være til stede. Det er også de som svarer på henvendelser via kommunens omsorgstelefon som er opprettet med eget nummer.

- Vi har hittil  23 samtaler med folk via omsorgstelefonen. Der treffer vi folk som har behov for en prat, og vi har hatt folk som vi har fått koblet opp til andre institusjoner som kan gi hjelp. Noe mer konkret enn det vil jeg ikke gå inn på vedrørende samtalene. Men vi har hatt mange gode samtaler, og det er jo med folk i sorg du får de mest djuptgående, ærlige og gode samtaler, påpeker Hannah Bøe som har årelang erfaring innen sorgarbeid.