Fjerner brev- og besøksforbud

16-åringen varetektsfengsles i to nye uker, men retriksjonene han tidligere var ilagt oppheves.

I varetekt: Politiet begjærte 16-åringene varetektsfengsla i to nye uker. Her politiadvokat Stine Rigmor Grimstad sammen med lensmann Jon Gaarden og etterforskningsleder Svein Morten Laingen under en tidligere pressekonferanse.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

16-åringen som er siktet for drap og grov kroppsskade etter knivstikkingen på Vinstra for en måned sida ble fredag varetektsfengsla i ytterligere to uker. Ifølge kjennelsen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett er han ikke underlagt restriksjoner i perioden, noe som betyr at brev- og besøksforbudet opphører.

I stedet for et ordinært fengslingsmøte ble det avholdt kontorforretning, som betyr at en dommer aleine går igjennom saksdokumentene og så avgjør om politiet skal få medhold i sin begjæring om videre varetekt.

- Ikke i tråd med ønsket

Politiet hadde i forkant begjært varetektsfengsling for to nye uker og ønsket å oprettholde restriksjonene.

- På det punktet er ikke kjennelsen i tråd med det politiet ønsket, men hovedpunktet var at fengslingen overholdes, sier politiadvokat Stine Rigmor Grimstad.

Videre venter nå rettspsykiatrisk undersøkelse av 16-åringen, samt nye avhør. Politiet gjennomfører, som naturlig del av etterforskninga, stadig nye vitneavhør, forteller Grimstad.

Dølen har så langt ikke fått tak i guttens forsvarer Nora Hallén.

Maks to uker av gangen

Siden gutten er mindreårig, kan han ikke varetektsfengsles mer enn to uker av gangen, dermed ble det fredag vurdert for tredje gang. Ved forrige fengslingsmøte 16. november, ble det åpnet for at han kunne få besøk av foreldrene, under tilsyn.

I forkant av det første fengslingsmøtet hadde 16-åringen samtykket til varetekt, men da varetektsfengslingen igjen skulle vurderes, ba han om å bli løslatt.

Gutten er avhørt flere ganger. Verken politiet eller forsvarer Hallén har har så langt ønsket å kommentere hva som har kommet fram i avhørene.

Rettsak i juni

Sist uke ble det kjent at rettsaken kommer opp i Nord-Gudbrandsdal tingrett i juni. Tingrettsdommer Ingulf Nordahl Nordahl opplyste da at saken vil bli ført på Lillehammer.

- Det er etter anmodning fra statsadvokaten, for å være sikker på at vi kan behandle saken så fort den er ferdig etterforska.


– Skal lande på ein ny «normal»

Det er berre to veker sidan Nils Petter Reinholdt sist møtte ungdom som var ramma av Utøya-terroren.