Lokalhistorie engasjerer fortsatt

Lokalhistorie i ulike former holdt koken i løpet av fjoråret. Mest blest fikk boka Søsterklokkene, som solgte over all forventning.

Lansering: Christian og Inge Asphoug bestilte 800 bøker til lanseringa av «Søsterklokkene» i august.  Foto: Guro Vollen/arkiv

Nyheter

Hvert år kommer flere lokalhistoriske verk ut og disse har sin tilhengerskare. Bøkene selges hos begge de lokale bokhandlene i Midtdalen, med noe variasjon i geografien.

Lokale ord og uttrykk

Bokhandlerne Asphoug har sett på hvilke lokale bøker som har solgt best. Det er få overraskelser å spore.

- Fronsbygdin er bestselgeren innen kategorien hvert år, i tillegg til Årbok for Gudbrandsdalen, som selger bra, sier Vegard Asphoug ved Vinstra Libris.

Han passer på å nevne en litt annerledes «lokalproduksjon»; Fronskoppen.

- Koppen med lokale ord og uttrykk selger bra. Det er artig å se, mange kjenner ikke til alle de gamle ordene.


Lokalhistoriske bøker er populære julegaver

Jon Ødegård er ikke i tvil – lokalhistoriske bøker er den perfekte julegave.


- Solgt mest i Norge

Av lokalhistoriske verk har Hemgrenda, i sin 42. årgang, solgt mye, i tillegg til femte bind av Ringebu, heim og folk, som tar for seg Brekkom. Deretter kommer Fronsbygdin og Årbok for Gudbrandsdalen, forteller Inge Asphoug ved Ringebu Libris.

I en litt annen kategori befinner utflytta midtdøl Lars Mytting seg. Han plasserte seg godt opp på salgslistene med boka Søsterklokkene i 2018. Begge bokhandlene har solgt mange kopier av boka.

- Vi har snart solgt unna 1 000 utgaver av Søsterklokkene. Det har gått unna, det er første gang vi har solgt så mye av én tittel. Det er jo litt stas å være den norske bokhandelen som har solgt flest kopier av boka, sier Asphoug.


Med «interngjøgleri» og felleseige frå Ringebu som ramme

Heilt lokalt går heim overalt

Lars Mytting var redd det ville bli for lokalt og for mykje interngjøgleri, i den fyrste romanen han skreiv, Hestekrefter.

 

Bokslepp: Redaktør Rasmus Stauri og redakjonssekretær Gard Espeland presenterte siste utgave av Fronsbygdin i november.  Foto: Tor Larsen/arkiv