Drar hjem som verdensmester: - Det har vært et fantastisk VM

Kjetil Jansrud har reist hjem fra VM-byen Åre. Med seg i bagasjen har han et utforgull han naturligvis er svært godt fornøyd med.

VM er over for verdensmester i utfor Kjetil Jansrud. Nå ser han framover mot renn blant annet på hjemmebane i Kvitfjell.  Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Nyheter

Søndag fortalte Jansrud at VM er over for hans del. Hånden tålte ikke belastningen etter utforgullet dagen før, og han sto derfor over mandagens superkombinasjon.

Det var en fornøyd verdensmester som forlot Sverige mandag ettermiddag.

– Ut fra forutsetningene som var for to og en halv uke siden, har det væt et fantastisk VM. Det er ikke noe å diskutere, sier Jansrud.

– Å reise hjem som verdensmester, for første gang i karrieren … Jeg klarer ikke dra herfra med en sur mine.

Fortsatt holder han litt ekstra godt rundt venstrehånden som ble skadd under utfortreningen i Kitzbühel 22. januar.


Utforrennet utsett fleire gonger, starta i snøvær:

VM-gull, endeleg!

Endeleg vart det gull i VM, Kjetil Jansrud var ikkje mogleg å slå for nokon, da vinstraværen dundra ned utforløyåpa i Åre laurdag.

 

Gullgutt Kjetil Jansrud (t.h.) og sølvgutt og lagkompis Aksel Lund Svindal fikk en minnerik dag under utforrennet i VM i Åre søndag.   Foto: Gabrielle Facciotti/AP

 

Ordentlig skrell

Med to brudd i hånden kjempet 33-åringen en knallhard kamp mot klokka for å rekke mesterskapet. Han åpnet VM med en skuffende 22.-plass i super-G, i det som egentlig skal være Vinstra-guttens paradegren.

– Det var en ordentlig skrell, sier han.

Lørdag slo en revansjelysten Jansrud hardt tilbake og vant gullet i utfor. Mandag skulle han gjerne ha stilt til start i superkombinasjonen, der han så på seg selv som en klar medaljekandidat.

– Ja, men det er lett å si, for nå får vi aldri vite det. Men jeg var i alle fall veldig giret på den kombinasjonen.


Gullfeiring på skoleplassen

Det er ikke hver dag en midtdalskommune kan skilte med å få en ny verdensmester. Mandag markerte Sødorp skole Kjetil Jansruds seier med tilsvarende valør.

 

Best av de norske

Uten Jansrud på start var det fransk-norske Alexis Pinturault som tok VM-gullet. Han vant 24/100 sekund foran slovenske Stefan Hadalin. Østerrikes bronsevinner Marco Schwarz ble slått med 46 hundredeler.

Under vanskelige slalåmforhold ble Rasmus Windingstad beste norske på 13.-plass, 1,97 sekunder bak Pinturault.

Ellers ble Adrian Smiseth Sejersted nummer 16 (+2,02), Aleksander Aamodt Kilde 22 (+2,28) og Sebastian Foss Solevåg endte på 34.-plass og ble slått med 3,76 sekunder.

Hvile hånden, så klar igjen

Men selv om hånden stoppet Jansrudmandag, ser han ikke for seg at det tar altfor lang tid før han er tilbake.

– Det er ett kombirenn igjen, i Bansko om to uker. Så fort jeg klarer å holde i en stav som kan kjøre over en slalåmport, er jeg klar.

Dermed reiser en godt fornøyd 33-åringen hjem til moderlandet for litt hvile.

– Nå skal jeg få noen dager hjemme til å roe ned med hånden, og gi den litt fri som den egentlig fortjener. Så er det full gass igjen, sier Jansrud og nevner Bansko, Kvitfjell og eventuelt storslalåm i Kranjska Gora før finalen i Soldeu.