Vegskillekunst sett gjennom unge øyne

De yngste kunstnerne ser muligheter i det meste, også det mange ser på som søppel. Lørdag åpner den 13. barnehageutstillinga.

Godt sagt: Sitater fra flere av ungene er hengt opp sammen med kunstverkene.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

– Vi har et mål i barnehagene om at ungene skal sette spor i bygda si, på lik linje med voksne. Det at barnehagene får komme hit og vise fram hva vi driver med er stort, det gjør noe med sjølfølelsen og stoltheten for de ansatte, sier Margunn Haugen, styrer i Ringebu barnehage.

Sammen med ansatte fra egen barnehage, samt Fåvang barnehage og Familiebarnehagene, har hun denne uka vært på plass i den nye siloen på Ringebu Prestegard. For 13. året på rad skal kommunens yngste innbyggere få ta del i sommerutstillinga, i år med vegskillekunsten langs E6 i kommunen.

Kunst laget av «søppel»

Vegg i vegg jobber den sørkoreanske keramikeren Hyangjong Oh og hans assistenter med å fullføre utstillinga i det gamle fjøset, og en rekke håndverkere er i sving både ute og inne. Åpningsdagen nærmer seg med stormskritt.

Temaet for utstillinga ble bestemt i fjor, arbeidet startet i det små i fjor høst, det meste av arbeidet kom i gang etter jul. Ungene har fått utfolde seg fritt, gjennom tegninger, film og ulike kunstverk, laget av gjenbruksmaterialer. Prosessen er dokumentert med bilder og sitater fra flere av ungene.

- Unger ser jo løsninger, kanskje noen vi ikke tenker på med en gang. Vi gir ikke ungene løsningene, vi undrer oss sammen med dem og gir dem rom til å finne ut av ting sjøl, sier Hilde Dalberg Kleven, styrer i Fåvang barnehage og tjenesteleder for barnehagene.


Stiftinga Ringebu prestegard får statleg tilskudd oppå gåvemidlar

Får 562.500 kroner ekstra til Weidemann og siloutstilling

Weidemann og barnehageutstilling har fått midlar før, nå sikrar Kulturdepartementets ordning meirverdi på gåvene til prestegarden.


Montering: Ansatte fra barnehagene har denne uka montert utstillinga i den nye siloen.  Foto: Silje Josten Lien

Roser ansatte

Ungene har underveis fått besøke kunstverkene flere ganger og fått ta dem i nærmere øyesyn. Fåvang har tatt for seg mammuten, mens barnehagene i Ringebu har tatt for seg dragen.

– Det er veldig opp til oss voksne, ungene er interessert i det meste om de voksne er engasjerte, forteller Haugen.

Alle barna har fått være med på oppgaven og bidragene er mange og ulike. 1. juni er det duka for åpning, og kunstnerne dukker, som seg hør og bør, opp.

De to barnehagestyrerne roser de ansatte for å være engasjerte og positive i møte med ulike påfunn og oppgaver. Haugen påpeker at barnehageutstillinga neppe hadde eksistert uten to sentrale personer.

- Vi må skryte av de ansatte, som kaster seg på og er engasjerte. Så har Einar Høystad og Anders Fretheim hatt så trua på oss hele vegen, vi føler oss veldig inkluderte. Uten dem hadde vi ikke vært her.

Innspurten: Siloen og de andre utstillingslokalene på prestegarden blir i disse dager klargjort til åpning 1. juni.  Foto: Silje Josten Lien

Lars Mytting blir ambassadør for kulturturisme

Lars Myttings bok, "Søsterklokkene", gir ringvirkninger også for lokalt reiseliv.