Over 30 personer skal vitne i drapssaken

Førstkommende mandag starter rettssaken etter knivdrapet på Vinstra i oktober i fjor. Mer enn 30 personer skal forklare seg i løpet av rettssaken.

Rettssal: Saken skal gå i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.  Foto: Guro Vollen

Nyheter

Mandag starter rettssaken etter drapet på en 16 år gammel jente på Vinstra 31. oktober i fjor i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Av praktiske hensyn skal saken gå i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Det er begjært lukkede dører, retten vil etter alt å dømme ta stilling til dette spørsmålet i løpet av inneværende uke.

Over 30 ulike vitner skal forklare seg i retten i løpet av de to ukene saken skal pågå.


Foreløpig tilsynsrapport: Brudd på opplæringsloven

Fylkesmannen i Innlandet la tirsdag fram sin foreløpige rapport etter vårens tilsyn i Nord-Fron.


To uker i retten

På rettens første dag skal mannen som forsøkte å gripe inn i hendelsen forklare seg. Deretter følger den tiltalte 17-åringens forklaring, som er ventet å vare ut dag to. På rettens tredje dag skal en rekke vitner forklare seg, herunder familiemedlemmer av jenta, øyenvitner og politibetjenter.

Videre utover i uka skal sakkyndige, familiemedlemmer av tiltalte, medelever og lærere vitne i retten.

Den andre uka starter opp med fengselsbetjenter og sakkyndige som har hatt befatning med tiltalte. På onsdagen skal de rettsoppnevnte, psykiatrisk sakkyndige i vitneboksen, før prosedyrer gjenstår.


Sorenskriveren i møte med ungdommene: - Vi må berolige elevene og ufarliggjøre sjølve rettsaken

Sorenskriver Elisabeth Løvold har vært på Vinstra vidaregåande skule for å snakke med elevene.


Psykotisk, ifølge tiltale

Hedmark og Oppland statsadvokatembeter tok 5. juni ut tiltale mot den nå 17 år gamle gutten. Han står tiltalt for å ha knivdrept ei jevnaldrende jente, samt for å stukket en mann som kom til for å hjelpe i leggen. Det førte til to dype kutt, som måtte behandles på sjukehus.

Straffelovens § 275 og straffelovens § 274, første ledd. jf. § 273, kommer til anvendelse. Ifølge tiltalen var gutten psykotisk da drapet skjedde.

Statsadvokaten går inn for at den tiltalte skal dømmes til tvungent psykisk helsevern for å ha foretatt drapet i psykotisk tilstand.

Like fullt tas det et «uttrykkelig forbehold om at det basert på den totale bevisføring i retten likevel kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring».


16-åring erkjenner å ha drept den 16 år gamle jenta på Vinstra

I følge TV2 erkjenner den 16 år gamle gutten som er siktet for drap på 16 år gamle Laura Iris Haugen på Vinstra 31. oktober, straffskyld.