Fornærmet som grep inn forklarte seg i retten: - Det har vært grusomt i ettertid

Mannen som forsøkte å stoppe knivstikkinga var første vitne ut på første dag av hovedforhandlingen.

  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

Mandag startet den to uker lange rettssaken etter drapet på Vinstra i oktober i fjor. Det første vitnet i saken var naboen som forsøkte å gripe inn i hendelsen og så ble stukket med kniv i leggen to ganger.


Den drapstiltalte 17-åringen erkjente ikke straffskyld

Den 17 år gamle gutten som er tiltalt for drap og grov kroppsskade på Vinstra i fjor, erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet mandag.

 

Så gutten passere

Mannen beskriver at han skulle ut for å jobbe, da han fra stua oppdaget gutten på vegen utenfor.

- Jeg hadde sett ham flere ganger i løpet av våren og sommeren. Før jeg skulle gå ut for å jobbe, gikk jeg inn i stua, da så jeg ham ved huset.

Mannen går ut for å flytte rundballer. Fra traktoren ser han 17-åringen gå gjennom ei grind på hans eiendom.

- Jeg ser at han drar ei jente bak seg. Jeg ser at jenta sliter med å holde seg på beina, det var en unormal gange. Det var litt lang avstand opp dit, men det kunne se ut som hun ble dratt etter håret, forklarer mannen.

Mannen forklarer seg tydelig om det som skjer, men nå ta pauser innimellom for å hente seg inn.

- Gjør motstand

Mannen forklarer videre at han løper i retning tiltalte og jenta, mens han roper at gutten skal slippe jenta, men den tiltalte stopper ikke. Samtidig ankommer jentas mor og bror i bil.

- Jeg kommer bak jenta, som ligger delvis på bakken, og går rett mot gutten for å rive ham vekk. Jeg kjenner at han gjør motstand. Jeg holder armen hans i overarmen, det er første gang jeg ser kniven.

Videre forteller fornærmede at han trakk seg fire-fem meter bakover, etter at tiltalte stikker ham to ganger i beinet. Igjen ser han jentas mor og roper til henne at gutten har kniv.

Mannen har kjent jenta siden hun var født, men kjente henne ikke igjen. Han beskriver at han bare så mye hår. Situasjonen var kaotisk, sier han.

På dette tidspunktet visste verken han eller jentas mor at det var nettopp hun som ble knivstukket.

- Kaotisk situasjon

Når mannen litt etter snur seg, ser han at jenta har et kutt i halsen. Foten hans svikter når han skal bevege seg, og det er først da han blir redd. Så husker han ikke noe særlig før han sitter i baksetet på bilen til jentas mor.

Den fornærmede ble så kjørt til legekontoret på Vinstra, før han ble fraktet til sjukehuset på Lillehammer for behandling og operasjon.

Guttens forsvarer, Nora Hallén, spør fornærmede om hva som gjorde at han reagerte på guttens atferd og om gutten gikk rundt alene.

- Det var det at han gikk der alene, men jeg tenkte at han kanskje var ny i nabolaget, eller noe, og at han kanskje ikke hadde noen venner, svarer fornærmede.

Etter hendelsen var mannen sjukmeldt i nærmere to måneder. Stikkene førte til avrevne muskler i leggen, og skaden har har krevd opptrening i ettertid.

Han blir bedt om å forklare hvordan tida etter drapet har vært av bistandsadvokat Øystein Skurdal.

- Det har vært helt forferdelig, det har vært grusomt i ettertid. Livskvaliteten er betydelig redusert. Livet blir aldri det samme, svarer mannen.


Spørsmål om tilregnelighet for den tiltalte 17-åringen: Sakkyndige mener det ikke er grunnlag for ordinær straff

Mandag morgen starter rettssaken for Nord-Gudbrandsdal tingrett. Saken går av praktiske hensyn i tingretten på Lillehammer.