Dette skjedde i retten onsdag

Vitner og politi foklarte seg

På tredje dag av rettssaken etter drapet på Vinstra tok sju personer plass i vitneboksen.

Tingretten: Saken går, av praktiske hensyn, i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

Først ut var 16-åringens mor, som ble vitne til drapet. Det var en tydelig beveget mor som forklarte seg for retten.

Den tiltalte 17-åringen satt i et tilstøtende rom under vitnemålet.

Deretter ble et avhør av offerets lillebror spilt av for retten. Dølen har valgt å ikke gjengi noe fra dette.

- Så fra stuevinduet

Først ut av tre naboer som skulle vitne, var en kvinne som bor i nærheten av åstedet.

Kvinnen fortalte at hun, fra stuevinduet, så to personer som "knuffa på hverandre" på vegen utenfor. I tillegg observerte hun to andre personer som løp til en bil i nærheten, og deretter at den ene av de to som sto igjen satte seg oppå den andre. Hun ringte deretter til politiet, som da var underveis. Etter kort tid ropte hun på samboeren, og orket ikke se mer, forklarte hun.

Samboeren forklarte i sitt vitnemål at han, etter å ha blitt varsla av samboeren, kom til for å se hva som skjedde. Han fortalte at han ikke så knivstikkingen, men forklarte seg om andre ting han observerte på stedet.

En tredje nabo, en ung mann, forklarte seg om et lignende forløp.

Da meldinga om knivstikking på Vinstra kom fra operasjonssentralen, var det Svein Morten Laingen og Trond Bjørge som var første patrulje ut på stedet. De fikk beskjed om å bevæpne seg før de dro ut.


Tiltalte: - Føler meg ikke helt trygg

Forsvareren fokuserte på 17-åringens relasjoner til omgivelsene tirsdag.

 

Ladd våpen

På veg ut fikk de beskjed om at knivstikkinga var pågående og måtte kjøre raskt. Framme på åstedet, så de tiltalte sitte oppå en annen person, med armbevegelser som kunne minne om "stikking".

- Jeg ladet våpenet, mens Laingen hentet skjold og kølle. Deretter gikk jeg mot personene, med hånda på skjeftet, men jeg tok ikke våpenet opp, fortalte Bjørge. Årsaken til at han unnlot å bruke våpenet, var at gutten forholdt seg rolig, presiserte han.

Bjørge plasserte gutten i politibilen, etter å ha ransaket ham og forbundet armene hans raskt. Den tiltalte hadde sjøl skåret seg i begge armer. Politimannen vurderte det dit hen at skadene ikke krevde umiddelbart tilsyn.


Fornærmet som grep inn forklarte seg i retten: - Det har vært grusomt i ettertid

Mannen som forsøkte å stoppe knivstikkinga var første vitne ut på første dag av hovedforhandlingen.


- Aleine en stund

Laingen, på sin side, tok hånd om jentas mor, som etter hvert retunertet til stedet, etter å ha kjørt den fornærmede mannen til legekontoret.

- Jeg tok rundt henne og forsøkte å ivareta henne der og da, fortalte han, tydelig berørt.

Ambulanse kom til stedet etter hvert, men da sto ikke jentas liv til å redde.

- Vi to var aleine på stedet en stund. Vi måtte ta fatt på ulike oppgaver og prioritere etter beste evne, sa Laingen i sin forklaring.

Aktor avslutta dagen med framvisning av flere bevis, herunder bilder av tiltalte, hans skader og skadene til fornærmede.

Torsdag skal flere vitner forklare seg, blant annet en kriminaltekniker fra Kripos og familiemedlemmer av både tiltalte og offeret.