Dette skjedde fredag

Medelever vitnet: - En kunne se smilet hans i 8. klasse, det gjorde en ikke i 10. klasse

Åtte personer forklarte seg på siste dag av den første uka i retten.

Aktører: Forsvarer Nora Hallén i samtale med aktor Jo Christian Jordet.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

Dag fem av hovedforhandlingen etter drapet på Vinstra i oktober i fjor, starta med at tiltaltes mor forklarte seg i retten.

Videre forklarte flere lærere, som har hatt befatning med tiltalte, seg. Disse var løst fra taushetsplikten sin, men det var lagt ned referatforbud for pressen. Dølen gjengir derfor ingenting fra disse vitnemålene.

- Gradvis utvikling

Tre medelever av tiltalte og den drepte jenta er ført som vitner i saken. Et av vitnene var venn med tiltalte fra starten på barneskolen, et vennskap som endret karakter opp gjennom årene. De to hadde periodevis deltatt på samme aktiviteter.

Vitnet beskrev en gradvis utvikling i tiltaltes personlighet i løpet av barneskolen og ungdomsskolen, der tiltalte ble mer og mer inneslutta og vanskeligere å føre en samtale med. Det mente han kunne være en grunn til at han ikke hadde så mye kontakt med andre. Han fortalte også om episoder der han hadde reagert på tiltaltes oppførsel.

I tillegg forklarte to venninner av jenta seg. De beskrev tilsvarende utvikling hos tiltalte som det første vitnet forklarte seg om.

- En kunne se smilet hans i 8. klasse, men det gjorde en ikke i 10. klasse, fortalte en av dem.


Storesøster: - Det er vanskelig å tenke så mye som en dag framover

Storesøster til jenta som ble drept på Vinstra fortalte i retten om ei lillesøster som var hennes beste venn.

 

På utplassering

I uka før drapet var tiltalte på arbeidsutplassering i en bedrift. Mannen som hadde med seg 17-åringen på jobb flere av dagene, beskrev en tenåring som satt på mobilen i pauser og før arbeidsdagen starta. Han fortalte så at tiltalte ikke virka veldig faglig interessert, men at han gjorde det han fikk beskjed om.

Totalt er over 30 personer kalt inn som vitner i løpet av de to ukene saken skal gå.

Rettssaken fortsetter over helga. På mandag skal fengselsbetjenter og fagpersoner fra helsevesenet som har hatt befatning med tiltalte forklare seg for retten.


Far til tiltalte fortalte om familiens bekymring for sønnen

Da faren til den 17 år gamle tiltalte gutten entret vitneboksen, fikk retten høre om hvordan foreldrene så at sønnen endra seg utover året 2018.