Bestemor: - Det er en tragedie og skulle aldri ha skjedd

Tiltaltes bestemor fortalte at hun har måttet trekke seg tilbake, og unngå nyheter, for å bevare egen helse.

Forsvarer: Bestemora var henta inn som vitne i saken av forsvarer Nora Hallén.   Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

- Dette skulle jeg visst mer om før, sa tiltaltes bestemor, da hun inntok vitneboksen tirsdag formiddag. Kvinnen, som har jobba i skolen i en årrekke, fortalte at hun i ettertid har bebreida seg sjøl for at hun ikke stilte flere spørsmål.

- Gått i dekning

- Jeg har holdt meg unna, for å bevare helsen min. Jeg har gått i dekning på hytta og holdt meg unna nyheter. Hadde jeg fulgt med, hadde jeg ikke orka å sitte her, fortalte hun gråtkvalt.

Kvinnen beskrev en snill og rolig gutt, som i liten grad skapte problemer og var flink på skolen. Hun hadde ikke inntrykk av at tiltalte hadde noen utfordringer hva gjaldt venner på barneskolen, men at foreldrene i seinere tid ytret bekymring for at sønnen var lite sosial og mangla venner.

Hva gjaldt kontakt dem imellom og med andre, sa hun at initiativet til dette som oftest kom fra andre enn tiltalte.


Fikk se voldsfilm i fengsel - som så ble fjerna

Tirsdag forklarer familiemedlemmer og fagfolk seg for retten. To fengselsbetjenter fortalte om en innsatt med stor interesse for film og TV.

 

Reagerte på oppførsel

I retten fortalte hun om flere episoder fra de siste to årene, der hun «stussa» på atferden til barnebarnet, fordi han virka mindre motivert i skolesammenheng og lite interessert i ulike familiære settinger.

Én av dem fant sted i uka før drapet, der 17-åringen virka lei seg etter første dag i praksis. På spørsmål fortalte han at han hadde fått kjeft fordi han tok fram matpakka da han var sulten. Hun tok så med seg barnebarnet til hytta, for å få hjelp med praktiske gjøremål. Da la hun merke til at han virka sliten og «stiv og uten mimikk». Dette skal ha endra seg da de stoppa for å kjøpe mat etterpå.

På spørsmål fra bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal om hun brakte bekymringa videre, svarte kvinnen at hun ikke gjorde det, noe hun har bedbreida seg sjøl for i ettertid.

Ba om unnskyldning

- Dette er en tragedie for alle, spesielt for familien som mista den flotte jenta si. Jeg ber dere så inderlig om unnskyldning for det som har skjedd, det skulle aldri skjedd, sa kvinnen videre.

Hun mente det var en tragedie at kommunen ikke hadde satt i gang en utredning av tiltalte.

- Har det noen gang vært et tema om han kunne ha en form for autisme, spurte forsvarer Nora Hallén. Det avkreftet vitnet med én gang.

Hun fortalte videre at hun etter drapet, og etter å ha fått kjennskap til utredningen av 17-åringen, har lest seg opp på diagnosen og kjenner igjen trekk hos barnebarnet.

Videre tirsdag forklarte politibetjenten som kjørte tiltalte inn til lensmannskontoret seg, etterfulgt av et avhør gjort med en person i tiltaltes familie. Bistandsadvokatene førte så vitner som skulle belyse hvilke konsekvenser drapet har hatt for de etterlatte og den fornærmede naboen.


Tiltaltes barneskolelærere forklarte seg for retten

Tre av den tiltaltes tidligere lærere forklarte seg om en rolig og tilbaketrukket gutt.

 

Dette skjedde fredag

Medelever vitnet: - En kunne se smilet hans i 8. klasse, det gjorde en ikke i 10. klasse

Åtte personer forklarte seg på siste dag av den første uka i retten.