Fikk se voldsfilm i fengsel - som så ble fjerna

Tirsdag forklarer familiemedlemmer og fagfolk seg for retten. To fengselsbetjenter fortalte om en innsatt med stor interesse for film og TV.
Nyheter

I løpet av tirsdag, dag to i den andre uka av hovedforhandlingen etter knivdrapet på Vinstra 31. oktober i fjor, skal ni vitner forklare seg. På vitnelista står to psykologer, den fornærmede naboens fastlege, politibetjenten som fraktet tiltalte fra åstedet, to fengselsbetjenter, samt familiemedlemmer av både offer og tiltalte.

Først ut var to fengselsbetjenter, som hadde kontakt med den tiltalte mens han var plassert i fengsel.


Tiltaltes barneskolelærere forklarte seg for retten

Tre av den tiltaltes tidligere lærere forklarte seg om en rolig og tilbaketrukket gutt.

 

- Mest i eget selskap

I starten var 17-åringen plassert på et skjerma rom på avdelinga, der han ble observert hvert 15. minutt. Dette for å forhindre at han skulle skade seg sjøl eller lignende, fortalte en av betjentene.

Tiltalte ble observert mens han prata med seg sjøl på rommet, dette slutta da han oppdaga at noen så ham.

- Han var ikke isolert, men var mest i sitt eget selskap uten samhandling med andre, fortalte et av vitnene.

Tiltalte ble beskrevet som en rolig og litt inneslutta innsatt, som i liten grad søkte kontakt utover når han ble snakket direkte til. Aller helst ville han se på TV-serier og film.

Fjerna film etter visning

Den tiltalte ønska å få se en rekke filmer, på lista over sto «Drive», «Only God Forgives», «The Shining», «The Neon Demon» og «A Clockwork Orange». Det er tidligere i rettssaken ført bevis for at 17-åringen så klipp fra to av disse filmene på morgenen drapsdagen.

På et tidspunkt fikk den tiltalte se filmen «Drive» sammen med en av fengselsbetjentene. Det endte med at filmen ble tatt ut av sortimentet, som følge av upassende innhold.

- Han spolte direkte til ulike voldsscener. Han virket tilfreds og smilte da han så scenene, en forskjell fra når han så på TV ellers, da var han mer «uttrykksløs». I etterkant ble filmen tatt ut av sortimentet, den ble ansett som upassende på grunn av disse scenene, fortalte en av betjentene, som så filmen sammen med gutten.


Dette skjedde fredag

Medelever vitnet: - En kunne se smilet hans i 8. klasse, det gjorde en ikke i 10. klasse

Åtte personer forklarte seg på siste dag av den første uka i retten.