Far til den drepte jenta: - Vi har grått i sju måneder

Den åttende dagen i retten starta med den drepte jentas far sitt vitnemål. Resten av dagen er satt av til de sakkyndiges vurdering.
Nyheter

Onsdag skal de rettssakkyndige, Terje Tørrissen og Alexander Flaata, legge fram sin vurdering av den tiltalte 17-åringen.

Tirsdag ble det klart at de ville legge fram en tilleggserklæring i retten. Denne ble levert til den rettsmedisinske kommisjon like over midnatt. Retten ba om hastebehandling onsdag morgen og etter en stund ble det klart at det ikke er funnet særlige mangler ved tilleggserklæringa.


Dette skjedde fredag

Medelever vitnet: - En kunne se smilet hans i 8. klasse, det gjorde en ikke i 10. klasse

Åtte personer forklarte seg på siste dag av den første uka i retten.

 

- Det har ødelagt alt

Rettssakens åttende dag starta med vitnemålet til jentas far, kalt inn som vitne av bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Han fortalte om tunge dager etter at dattera ble drept i oktober.

- Vi har grått i sju måneder. Det har vært et helvete, det har ødelagt alt, sa han gråtkvalt.

Mannen kom hjem til huset like før politiet ankom drapsdagen. Kona hadde ringt ham i forkant og sagt at han måtte skynde seg hjem for å låse døra, sida dattera var på veg hjem. På dette tidspunktet var hun på legekontoret med naboen, som er fornærmet i saken.

Da han kom inn i huset, oppdaget far blod i gangen.

- Jeg ropte på (jentas navn) og lette i hele huset. Så så jeg datamaskina hennes stå åpen, fortalte han gråtende. På spørsmål om han trenger en pause, svarer han at han kun vil bli ferdig.

Da faren løp ut og mot åstedet, så han en gutt sitte oppå ei jente, full av blod. Han så så at det var dattera som lå der. Kort tid etter ankommer jentas mot og lillebror, faren tok med seg sønnen inn, for å holde ham vekk fra åstedet. Etter dette er det kaotisk.


Fikk se voldsfilm i fengsel - som så ble fjerna

Tirsdag forklarer familiemedlemmer og fagfolk seg for retten. To fengselsbetjenter fortalte om en innsatt med stor interesse for film og TV.

 

Får ikke sove

Fra vitneboksen fortalte han at familiens liv har stoppa helt opp.

- (Sønnens navn) vil gå på skolen, han får ikke med seg mye, men det er bra han møter andre folk. Vi sitter bare i sofaen eller en stol og gjør ingenting.

Faren fortalte videre at han er våken hver natt og ser for seg det han så. Han stiller seg sjøl spørsmål om hva som hadde skjedd om tidsforløpet hadde vært annerledes den aktuelle dagen.

- En kikker ut vinduet før en åpner døra og lurer på hvem som står der.

Han stilte så spørsmål ved det "å la en unge sitte foran datamaskinen og se på vold hele tida, kun for å ha fred i huset", med henvisning til tiltalte.

Den eldste dattera fortalte i forrige uke at hun hadde planer om å ta opp fag, for så å søke seg inn på medisinstudiet, samt jobbe ved sida av. Etter drapet har hun ikke klart å gjennomføre noe av dette, forklarte hun i retten.

På spørsmål om hvordan livet hadde blitt etter drapet, svarte jentas mor i sitt vitnemål at alt er håpløst, og at det er vanskelig å puste og å stå på beina.