Senterpartiet størst i skolevalget

Onsdag kveld ble resultatene av årets skolevalg presentert. Her ser du hva elever ved Vinstra vidaregåande skule stemte i år.
Nyheter

Det er i år 30 år sida det første nasjonale skolevalget. I løpet av disse årene har mer enn 1,9 millioner elever stemt ved skolevalgene, som arrangeres av Norsk senter for forskningsdata på oppdrag for Utdanningsdirektoratet.

Senterpartiet størst

I årets skolevalg ved Vinstra vidaregåande skule fikk Senterpartiet (112) flest stemmer, med Arbeiderpartiet (109) like bak. De to partiene er uten tvil størst blant elevene, og speiler i så måte resultatene fra de siste kommunevalgene i Nord-Fron, dog med omvendt rekkefølge på partiene.

Neste parti på lista er Fremskrittspartiet (33), etterfulgt av Høyre (15) og Venstre (11). De resterende partiene fikk færre enn ti stemmer.

Deltakerprosenten var på vel 81, en ørliten økning fra forrige kommunevalg og, med unntak av forrige stortingsvalg, den beste deltakelsen sida starten av 90-tallet.

Tett i toppen

På landsbasis holder fortsatt Arbeiderpartiet stand som det klart største partiet i skolevalget, med 26,6 prosent av stemmene. MDG og Venstre nærmer seg Høyre (12,9) i kampen om å være det nest største partiet blant de yngre, med 10,8 og 10,2 prosent.

De resterende partiene havner alle under ti prosent på resultatlista.

Partienes popularitet har variert i løpet av de tre tiårene de nasjonale skolevalgene har pågått.  Foto: Skjermdump