Norges fremste tegner er Peer Gynt-kunstner i 2020

Hvert år blir en av Norges fremste kunstnere utfordret i å tolke Peer Gynt gjennom kunst – tegneren Runi Langum er utstiller i 2020.

Peer Gynt-utstiller 2020, Runi Langum, sammen md kunsterisk leder i Peer Gynt AS, Ellen Horn.  Foto: Peer Gynt AS

Galleri Låven på Gålå.  Foto: Peer Gynt AS

Nyheter

Runi Langum er tegner og grafiker, kjent for sin særegne og fartsfylte strek. Hun skal bruke det neste året på å gjøre sin tolkning av Peer Gynt  - resultatet kan publikum oppleve på Galleri Låven på Gålå under Peer Gynt-stemnet 2020.  Utstillingen er i samarbeid med Galleri Zink. Utstillingen er i Galleri Låven på Peer Gynt-arenaen ved Gålåvatnet, og er åpen under hele Peer Gynt-stemnet i perioden 31. juli – 9. august 2020.


Vinstrarevyen kaprer toppteam fra Peer Gynt: - Det er ikke vanlig for meg å ta på meg slike oppdrag

Tidlig fredag ble det klart at Ellen Horn har takket ja til å være kunstnerisk rådgiver for den populære revyen på Vinstra.

 

Tegning og dans

Motivkretsen består av mennesker/natur og er framstilt med vare flytende streker satt i kontrast mot ekspressive anslag, heter det i pressemeldingen fra Peer Gynt AS.

- Vi er så stolte og glade for at det er nettopp Runi Langum som skal stille ut hos oss neste sommer. Runes hovedinspirasjon som kunstner er dans, noe som passer perfekt i forlengelse av at vi bruker denne kunstformen så aktivt i den nye forestillingen, sier en fornøyd kunstnerisk leder Ellen Horn.

Runi Langum gleder seg til å ta fatt på arbeidet med utstillingen.

 - Jeg fikk heldigvis se årets Peer Gynt-forestilling, og det ble enormt inspirerende, sier hun. - Jeg gleder meg til å gå inn i stoffet som jeg allerede har et ganske godt innblikk i og har mange tanker om, og å videreføre det med det jeg jobber med i alle bilder; bevegelse, spenninger og møter med mennesker.


Se bilder fra Peer Gynt-festen på Vinstra

Mange tok turen for å delta i feiringa av årets prisvinnere, i Palmerhagen på Vinstra lørdag.

 

Om Runi Langum

Runi Langum er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim 1978-1983. Hun fortsatte studiene ved Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris 1983-1986 der hun spesialiserte seg i tegning og fikk 1.prix de dessin i 1986.

Utstillingen “Tegn” i Trondheim Kunstforening 1985 markerte kunstneren som en tegner i store format. Utstillingen 1984-2005, Haugar Kunstmuseum oppsummerte tyve års virksomhet som tegner. Der de animerte filmene “Leikr”1995 og “Expedition”2001 viste Langums tegninger i et samspill med lyd.

Som grafiker arbeider Langum hovedsakelig med litografi. Motivkretsen består av mennesker/natur og er framstilt med vare flytende streker satt i kontrast mot ekspressive anslag. Streker er seismografisk.

Hun har også tegnet på stein. I elveparken Drammen to skulpturer med relieff. En tilsvarende utsmykning står foran Viken Skog, Hønefoss.

Langum er representert ved en rekke gallerier i Norge. Arbeidene hennes er kjøpt inn av bla. Nasjonalmuseet for kunst, Stenersenmuseet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd og Haugar Vestfold Kunstmuseum.