Influencere på Vinstra:

– Jeg tror mange ungdommer kjenner på et press med sosiale medier

De blir kjent igjen på gata i utlandet og har tusenvis av følgere på Instagram. Likevel advarer de to damene mot å bli for hekta på sosiale medier.

Influencere: Monalisa og Lucy har hundretusenvis av følgere på sosiale medier. På Instragram deler de bilder fra hverdagen sin på Vinstra. De må være oppfinnsomme for å holde følgerne interesserte.  Foto: Arafat Malik

Nyheter

Lucy Wojtacha og Monalisa Yohannes sitter på de faste plassene sine på Øygarden Bakeri. De holder rundt hver sin store kopp med cappuccino og prøver å gjenskape litt bystemning på i høstkledde Nedregata på Vinstra.

De driver begge hver sin Instagramprofil, og Wotjacha driver i tillegg en YouTube-kanal med flere tusen følgere. Et år senere enn Lucy kom Monalisa Yohannes flyttende til Vinstra fra Israel. De to jentene fant umiddelbart tonen og ble fort bestevenner.


Lucy og Monalisa fra Vinstra har 115.000 følgere på instagram

De to influencerne deler øyeblikk fra hverdagen sin på sosiale medier. Lucys mest sette videoer har over 500.000 visninger.


– Det var ikke så lett å forlate gode venner og komme til et land der du ikke kan språket. Det kan være tøft, men jeg lover det blir lettere. Det var godt å bli kjent med Lucy, for hun kunne relatere seg til de utfordringene jeg kjente på, sier Monalisa.

Tidskrevende hobby

De bruker mange titalls timer i uka på sosiale medier. Sted, lys og antrekket blir nøye vurdert, og de ser på det som en givende hobby. Instagram, hvor de begge har mange tusen følgere, er en bildedelingstjeneste. Her kan en bruker legge ut et bilde med en følgetekst og se andre sine innlegg.

– Gjennom Instagram kan en finne et fellesskap med folk langt unna. En kan dele sine egne interesser og inspirere andre, sier Monalisa.

– Det er også en stor del av hverdagen vår. Det inspirerer oss til å gjøre gøye ting, slik at vi kan dele det med andre. Hvis du ikke har delt det på Instagram, har det egentlig skjedd? spør Lucy lattermildt.

Samarbeider: De to damene samarbeider ofte og hjelper til som fotograf når det trengs. Alt for å få det beste blinkskuddet.  Foto: Arafat Malik

Ikke det ekte livet

Selv om Instagram tar opp mye tid, advarer de begge mot å bli for opptatt av det som deles der.

– Jeg tror mange ungdommer kan bli ganske hekta på sosiale medier. Da er det fare for at du sammenligner deg selv med andre. En føler seg kanskje ikke bra fordi en ikke ser perfekt eller like bra ut, sier Monalisa.

Begge mener en må minne seg selv på at livet på Instagram ikke er ekte, og at ingenting er så perfekt som det ser ut som på sosiale medier.

– Jeg tror mange ungdommer kjenner på et press med sosiale medier. En føler kanskje at jo penere en er, jo flere følgere får en, jo bedre liv har en. Det er viktig å ikke bli for opptatt av de tingene, sier Lucy.

Begge bruker Instagram for å få musikktips, boktips og inspirasjon i hverdagen. De liker også instagramprofiler som viser det ”virkelige livet”, en mer ufiltrert sannhet.

– Det er jo ikke alltid hverdagen min er fyllt med sminke og er helt perfekt. Det er jo typisk meg å ligge i senga og se serier hele dagen. Jeg synes det er fint å dele det ekte og det fine. Det hjelper, sier Lucy.

Selfie: Lucy har også en YouTube-kanal hvor hun deler polske videoer om livet hennes. Den mest sette videoen er «My lazy day routine», den er sett over 500.000 ganger.  Foto: Arafat Malik

Voksne holder seg på Facebook

Instagram er også en viktig måte å se hva andre holder på med. De to damene bruker det til å holde seg oppdatert på venner og familie, på samme måte som Facebook.

– Synes dere de voksne vet nok om Instagram og YouTube?

– De voksne vet kanskje mest om Facebook. På YouTube kan det være ganske mange stygge videoer som kanskje ikke egner seg for yngre, og mange voksne vet nok ikke at barna deres ser på slike videoer, sier Monalisa.

De to instagrammerne er tydelige på at det kan være viktig for unge å få hjelp til å forstå at sosiale medier ikke er det virkelige liv.

– Det er viktig å oppfordre ungen din til å vise deg hva de driver med. Det er veldig viktig å ikke kjefte om de har lagt ut noe du mener er feil, da er sjansen stor for at de ikke vil vise deg igjen. Det er bedre å tilby råd og høre på deres mening om sosiale medier, sier Lucy.