Fagerhøy på Sør-Fron vestfjell, har i år vært leirskole i 50 år

Fagerhøy - døpt av sjølvaste Bjørnstjerne Bjørnson.

Ut på ski: Her er vi nok på 70-tallet, for det er mini-ski som testes på Fagerhøy av glade og spreke skoleunger. (Foto: Tobben) 

Aking: Om ikke på ski, så er aking popilært og artig. 

Bok: Denne boka forteller historien om Fagerhøy. 

Skiheis: Et lite skitrekk var også i bruk ved leirskolen på Fagerhøy. 

Nyheter

Egentlig hette staden Storhaugen. Sygard Forr flytta setra si hit i 1820. Hovedbygningen brant i 1976, og annekset noen år senere. Men hotellet er bygd opp att og lever i beste velgående. Det er en populær fjellskole for skoleunger, og tusenvis av unger har lært om fjell, snø og friluftsliv her – og hørt mengder av spøkelseshistorier og sagn. Spennende dager for unger fra mer urbane miljø.


Nytt eigarskap:

Allard og Tjitske tek over Fagerhøy

Høgfjellsbedrifta Fagerhøy har vore i kontinuerleg drift i familien til Kikke Hovind sidan 1882. Nå er ein ny familie på plass som eigarar av fjellstua og leirskulen på Fagerhøy.


Fra høifjellshotell til leirskole

Fagerhøy har en historie som går langt tilbake. Flere generasjoner i familien førte bedriften videre. Fagerhøy var som sagt opprinnelig seter til Sygard Forr. Ble sanatorium med 22 rom i 1882. I 1930 årene er det Fagerhøi Høifjellshotell. Brenner i 1976 og bygges opp med utvidelse til Fagerhøy Fjellskole.

I 1969 tok Kikkes foreldre et viktig og nødvendig valg. Det var tunge tider for Fagerhøy, og noe måtte gjøres. Martin og kona Lulli kombinerte fjellstuedrift med leirskole. 50 år etter er Gudbrandsdal Leirskole Fagerhøy en av de største og mest populære i Norge. I år kan leirskolen feire 50 år.


Merkevaren Kikke

Et liv med leirskole og sterkt lokalengasjement

Han er døpt Christian, men alle kjenner ham som Kikke. Et navn som småsøsknene ga ham, og som nærmest har blitt et varemerke.


140 tusen elever

Våren 1980 var Kikke Hovind ferdig utdannet ved hotellhøgskolen i Stavanger, og klar til å ta over.

– Jeg satte meg et mål den gangen. Innen fem år skulle vi være blant de fem mest populære leirskolene i landet. Og det klarte vi. Vi har hatt et stabilt besøkstall på rundt 3000 elever i året. Siden 1969 har vi hatt over 140 tusen elever på Fagerhøy, uttalte Kikke med stolthet i stemmen i et intervju med Dølen for et par år tilbake. Og han fortalte om da kjærligheten kom i form av danske Anne Marie, som har vært viktig i utviklingen av Fagerhøy.

Da nederlandske Allard Blanken og Tjitske Paerels signerte og tok over drifta ved leirskolen, var det ikke uten at de hadde hatt prøvetid. Til Fagerhøy kom de i 2008. De overtok i 2017.