Halvparten syns brukte julegaver er greit

En ny undersøkelse viser at 53 prosent av opplendinger synes det er greit å få brukte gaver til jul, mens færre syns det er greit å gi bort brukte gaver.

Illustrasjonsbilde  Foto: Ole Magnus Røen/arkiv

Nyheter

I en undersøkelse utført av Opinion for FINN torget*, svarer 44 prosent av nordmenn at de er positive til å få en brukt gave til jul. Det er en økning på åtte prosent fra 2018.

Størst er interessen blant ungdom, småbarnsfamilier og de som er i etableringsfasen. Cirka halvparten av de spurte barnefamiliene er positive til å få brukte julegaver i år.

Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror miljø- og klimaengasjementet, er en viktig grunn til at flere nordmenn er positive til å få motta brukte julegaver i år.

-Vi vet at mange er og blir stadig mer opptatt av å leve mer miljøvennlig . Brukte julegaver er en bærekraftig løsning, fordi det sikrer lengre levetid på produkter, som ofte er like gode som nye, sier hun i en pressemelding om undersøkelsen tirsdag.

På topp lengst nord

I Finnmark er over seks av ti innbyggere positive til å få brukte julegaver i år. Bak dem følger innbyggerne i Nordland og Aust-Agder og Akershus. Over halvparten av alle opplendinger er også positive til brukte gaver.

Opshaug Bakke trekker fram interiør- og pyntegjenstander, bøker, spill, småelektronikk og klær-og tilbehør som populære gavetips på bruktmarkedet.

I tillegg sier hun kan det være mye penger å spare på å kjøpe sportsutstyr, også til barna.

-Barn vokser fort. Det betyr at man ofte kan finne nesten ubrukt utstyr, som ski, skøyter og sykler, på bruktmarkedet til lav pris. Tidligere undersøkelser vi har gjort, har vist at barn synes brukte gaver er vel så fine som nye, så det å kjøpe brukt til barna vil glede dem, i tillegg til at det er bra både for lommeboka og miljøet, sier hun.

Økt positivitet til å gi brukte julegaver også

I årets undersøkelse svarer 28 prosent av nordmenn at de er positive til å gi bort brukte julegaver. Det er en økning på fire prosent fra 2018.

-Det er mange fordeler med å gi en brukt gave til jul - ikke bare kan man finne unike og fine ting som ikke alltid er mulig å få tak i i butikk, men man kan kanskje kjøpe en gave man ellers ikke hadde hatt mulighet eller råd til å gi bort. Ved å kjøpe brukt til jul sparer du også miljøet, som er veldig viktig, sier produktdirektør i FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke.

Nordmenn under 30 år er de som er mest positive til å gi bort brukte julegaver (37 %). Opshaug Bakke tror imidlertid andelen tilhengere av brukte julegaver vil øke ytterligere i årene som kommer.

-Vi ser at det er særlig «besteforeldregenerasjonen» som fortsetter å kjøpe nye ting til jul. Men når så mange unge sier de er positive til å få og gi brukte julegaver, tror jeg det er et tegn på en holdningsendring, som vi bare kommer til å se mer av i årene som kommer, sier hun.

Andel positive til å få brukte julegaver

Finnmark - 63 %

Nordland - 57 %

Akershus - 54 %

Aust-Agder - 54 %

Oppland - 53 %

Andel positive til å gi brukte julegaver

Aust-Agder- 50 %

Møre og Romsdal - 32 %

Hedmark - 32 %

Rogaland - 31 %

Oslo - 31 %

Oppland - 31 %

*Om undersøkelsen: Gjennomført av Opinion på vegne av FINN.no blant et representativt utvalg på 1000 boende i Norge, fra 18-99 år. Feltperiode: oktober 2019.