Nye traktorregler: Kan kjøre fem mil langs offentlig veg

Ansatte i landbruksnæringa kan fra nå kjøre fem mil (i luftlinje) med traktor og annet landbruksutstyr langs offentlig veg.

De nye reglen for kjøring med traktor langs offentlig veg, trådte i kraft 15. januar.  Foto: Tor Larsen

Nyheter

Tidligere var grensen for å kjøre traktor med utstyr på offentlig veg 34 kilometer langs veg. De nye forskriftene trådde i kraft 15. januar, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.


Har satt varige spor i næringslivet:

– Det var mye hardt arbeid, og opp og nedturer. Men det var my morosamt, au

Steinar Skurdal fra Sør-Fron har satt spor etter seg i næringslivet, både i Midtdalen og lengre sør. Det er mye å fortelle om mannen som gikk fra å være arbeidslaus til å bli markedssjef, med ansvar i hele landet.


Enklere regelverk

Det sier Asia Akther i Statens vegvesen som har ledet arbeidet med endringene. Endringen har blitt gjort i samarbeid med flere organisasjoner innen landbruket, transportnæringen og politiet.

-Bakgrunnen for endringene er at Samferdselsdepartementet ønsker et enklere regelverk for dem som kjører brede landbruksmaskiner (inntil 3,55 m) på offentlig veg og å sikre lik praksis. Færre gårder, mer samdrift, maskinsamarbeid, mer leid jord og lengre kjøreavstander skaper behov for å kunne kjøre lengre, sier Asia Akther i Statens vegvesen.


I Venabygd driver de skogsarbeid på gamlemåten: se bilder av lunning med hest

Henning Olstad ønsker å ta vare på de gamle tradisjonene


Praktiske endringer

Representanter for landbruksnæringa har i lengre tid etterlyst klarere regler for slik kjøring. Andre praktiske endringer er:

  • Kjettinger til traktor er kun påbudt der det er forventet kjøring på veg som er snø- eller isdekket.
  • Traktorkjøring med brede dekk, tvillinghjul eller gummidekk uten utstyr bakpå blir også tillatt mellom jordene på offentlige veg.
  • Kjøring med bred landbruksmaskin til og fra jordbruksarealer, verksted, kjøp/salgssted og landbruksentreprenørkjøring blir en del av vilkåret om "vanlig bruk".