Regjeringen vil åpne Norge i to etapper, allerede før sommeren

Torsdag vil regjeringen vedta og legge fram sin plan for hvordan Norge skal gjenåpnes etter koronanedstengingen. Tiltakene skal komme i to hovedbolker, opplyser NTB.

Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog.   Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix

Nyheter

En bolk med lettelser vil trolig komme om kort tid, muligens vil det bety skoleåpning for elever fra 5. til 10. klasse rett over helga.

Regjeringen vil likevel vente til ut i juni med den andre hovedbolken, skriver NTB.

– Vi skal lage en helhetlig plan, som er en tidsplan fram til sommeren hvor vi har ambisjoner om å åpne mest mulig, men med veldig tydelige smittevernsråd, sier statsminister Erna Solberg til nyhetsbyrået.

Hun viser til torsdagens pressekonferanse for flere detaljer.

– Vi har jobbet med å skape forutsigbarhet. Noen endringer skjer raskt, men for andre tiltak er det greit å få en dato å forholde seg til, sier statsministeren.

Siste skoledag før sommerferien er 19. juni.

Lang liste

Onsdag orienterte Solberg koronakomiteen på Stortinget om arbeidet i regjeringen, selve beslutningen vil komme torsdag. I tillegg til en helhetlig plan for gjenåpning, er dette noe av det som er ventet nærmere tidfestet:

* Avklaringer rundt 17. mai-feiringen.

* Nye råd for hvor mange som kan samles hjemme og i parken. I dag er rådet maks fem personer.

* Ny info om hva som skjer med elever i 5. til 10. klasse og videregående skoler, som fortsatt er hjemme fra skolen.

* Avklaring om toppfotballen, barnefotball og annen kontaktidrett.

* Avklaringer rundt mulig åpning av fornøyelsesparker. Svar om treningssentre er også ventet i løpet av uka.

* Beslutning om utreiseforbudet for helsepersonell.

Klar advarsel

Samtidig har Erna Solberg en klar advarsel til alle nordmenn som nå gleder seg til utepils og 17.-mai-frokost med vennegjengen, og gjenåpning av skoler og idrettsaktiviteter:

– Hvis folk ikke klarer å holde seg i skinnet og følge de reglene som er satt opp, vil vi få smittetall og utvikling som går i feil retning. Da kan vi ikke åpne så mye, sier hun.

Onsdag viste tall fra Folkehelseinstituttet at 62 personer var innlagt på sykehus med koronaviruset, en nedgang på ni siste døgn. Samtidig er 20 pasienter i respirator, sju færre enn tirsdag.

– Det aller viktigste er at antallet nye smittede er lavt. Det skal ikke så mye til før man får en oppblomstring på enkelte områder. Selv om vi åpner opp, kan det være noen steder lokalt man må ta ned aktivitet fordi takten utvikler seg feil, sier Solberg.

– Vi har hatt et par uker med veldig bra utvikling, og færre og færre som ligger på sykehus. Det øker selvfølgelig utålmodigheten hos folk. Men dette er en tålmodighetsøvelse for alle sammen, sier hun videre.

To måneder

Det var 12. mars at regjeringen innførte de mest restriktive tiltakene i Norge i fredstid. Nedstengningen ble ansett som tvingende nødvendig for å stanse spredningen av koronaviruset.

Senere har flere av tiltakene gradvis blitt lettet på. Og 20. april ble forbudet mot å overnatte på hytta fjernet, og barnehagene gjenåpnet. En uke senere fulgte 1.–4. trinn på barneskolen etter, og fikk komme tilbake på skolebenken.

Samtidig har en rekke yrkesgrupper, som frisører og hudpleiere, igjen kunnet åpne, forutsatt at smittevernhensyn er på plass.

– Vi prioriterer selvfølgelig barn og unge og aktivitet der det er arbeidsplasser involvert. Men vi må gjøre dette over tid og ikke lage voldsomt stort smittepress på enkelte områder veldig raskt, sier Solberg.