Se bildeserie fra Kvam

En annerledes 17. mai er i gang: - Jeg er mer bekymret for 1. mai-feiringen

Det sier Tor Kolloen - veteran innen organisering av både 1. mai og 17. mai-feiringen i Kvam.
Nyheter

I Kvam åpnet feiringen av nasjonaldagen som seg hør og bør med korpsmusikk. Bygdas musikklag marsjerte fra bygdahuset og bort til parkeringsplassen ved Sinclair. Der ble det holdt en kort konsert som ble avrundet med nasjonalsangen.


Regjeringen vil åpne Norge i to etapper, allerede før sommeren

Torsdag vil regjeringen vedta og legge fram sin plan for hvordan Norge skal gjenåpnes etter koronanedstengingen. Tiltakene skal komme i to hovedbolker, opplyser NTB.


Surt og kaldt før også

Ikke all verden med folk i den litt sure nordavinden, men musikkforeningen skal holde flere konserter gjennom dagen. To av de frammøte er for veteraner å regne innen både korpsmusikk og i organisering av både 1. mai og 17. mai. i Kvam.

- Det har vært surt og kaldt på 17. mai før også. Jeg husker en gang jeg var med korpset og spilte oppi Kvikne på 17. mai. Da var det høye brøytekanter utenfor kirka i Kvikne. Det gikk bra det også. 17.mai-feiringen kommer tilbake som før. I år er det først og fremst synd på barna som ikke får feiret med barnetog og leker, sier Mathias Kjæstad.


Muriteigen om markeringa av nasjonaldagen: - 17. mai 2020 blir på ingen måte slik det har vært før

Men flaggheising ved kommunehuset, korpsmusikk og taler vil likevel komme på plass.


Den yngre generasjon

Tor Kolloen på sin side, er på ingen måte bekymret for tradisjonen med måten 17. mai blir feiret på. Han frykter mer at 1. mai-feiringen sakte men sikkert kan dø ut.

- Den lange og gode tradisjonen vi har hatt med å feire 1. mai på, her i Kvam, frykter jeg vil forsvinne. Jeg er i tvil om dagens ungdom har med seg den ballasten og forståelsen vi eldre har for å feire 1. mai slik vi gjør. Men kanskje disse koronatider vekker en forståelse i den yngre generasjon om at alt ikke er en selvfølge, er varselet og bekymringen fra Kolloen.

- Men uansett skal vi feire nasjonaldagen på en hyggelig og fin måte, sier Kjæstad og Kolloen.