Stian «Staysman» Thorbjørnsen finner roen på Gålå: – Det er ingenting som kan utkonkurrere dette

Hele Norges Stian Thorbjørnsen, bedre kjent som Staysman, drar til Gålå når han skal koble av.

Slapper av: Når Stian Thorbjørnsen får bruke tida på hytta si på Gålå er livet perfekt. Her går han lange turer og legger vekk det evige stresset som underholdningsbransjen fører med seg.   Foto: Ane Vaet

Nyheter

Med over 250 reisedøgn i løpet av et år, er det kanskje ikke rart at en kjenner behovet for å koble fra, slappe av og senke skuldrene helt. Men ifølge Stian Thorbjørnsen sjøl, er det ikke bare kos, sofa og god mat som står i sentrum, den tida han bruker på Gålå.


Snart eier disse 18-åringene en millionbedrift

De starta eget firma i april og er nær å nå drømmen om en million i omsetning.


Går en mil om dagen

Han har alltid likt å gå tur. Stian sier at en ikke alltid må ha et mål, en topp, eller en bestemt distanse. Og etter at koronapandemien brøt ut, og både turnélivet og konsertvirksomheten brått ble avlyst, har han gått minst en mil om dagen.

– Jeg fikk jo plutselig masse tid til overs, og det gikk litt til hodet på meg det der med å gå en mil om dagen, sier han ærlig.

– Men jeg har alltid likt å gå turer, altså. Mamma går fort flere mil hver dag, så det ligger vel litt i slekta, spøker han.

Kompisene har mobba han for tatoveringa han har stempla over magen, der står det med blokkbokstaver ”20 kilo ekstra”. Hva skal han gjøre med den, når kiloene forsvinner en etter en?

– Motivasjonen har aldri vært å gå ned, jeg har jo ikke gjort noe med kostholdet, egentlig. Men det har vært sykt deilig å bevege seg ekstra nå etter 13 år med det andre sirkuset. Kroppen ropte sikkert fullstendig hurra for det her opplegget, sier han.


Vi ble med rånere i Midtdalen: - På en kveld fylte jeg full tank to ganger, da jeg parkerte var den halv igjen

Vi ble med noen utvalgte rånere for å høre hva det er som gjør det verdt å bruke så enormt mye penger og tid på bil.


Liker å ha det litt vondt

Den folkekjære artisten røper også at han noen ganger kan gå ut i full snøstorm og direkte drittvær, bare fordi det blir ekstra godt når en kommer seg inn igjen.

– Jeg ser ofte på dårlig vær som en bonus på en måte, det handler litt om det at det blir ekstra digg å komme tilbake igjen på hytta. Jeg har vært ute og gått ute her oppe på Gålå når det har vært totalt snøkaos, bare for at det skal bli enda bedre å komme inn, røper han.

For en stund tilbake skulle han gå et maraton og oppdaget at han hadde sten i skoen, men av samme prinsipp tok han den ikke ut før han var over halvveis.

– Da var det deilig å ta ut den stenen! Det blir en sånn motivasjonsfaktor, så jeg er litt sjuk i huet, sier han og ler så det runger.

Han mener det hele er et resultat av gleden han opplevde av å komme hjem fra øvelse når han var i forsvaret.

– Den følelsen er noe som er umulig å slå, så jeg tror kanskje jeg på en eller annen skrudd måte prøver å gjenskape den da, undrer han.

Går turer: Stian har alltid likt å gå turer, men etter at korona kom, og han plutselig fikk masse tid til overs har det gått litt til hodet på ham, avslører han. Nå går han minst en mil om dagen, og kompisene er bekymret for hva som skal skje med den kjente tatoveringen av ”20 kilo ekstra” han har på magen. Foto: Ane Vaet 

Stille dager

Den verdsatte hytta er mest i bruk utenom høysesongen. Det er jo når andre pleier å dra på hytta at Stian er på jobb, så når han tilbringer dagene oppe på Gålå, er det stort sett stille.

– Grunnen til at jeg elsker Gålå såpass høyt er kanskje det at det ikke er det totale afterski-kaoset som det er i Hafjell og lignende steder. Jeg får nok av det ellers i året, sier entertaineren.

Livsstilen han har hatt alle årene i rampelyset krever sitt. Alltid på jobb, alltid beredt.

– Her oppe finner jeg ordentlig roen. Det er det absolutt beste jeg vet om, det er ingenting jeg vet om som kan utkonkurrere dette. Gålå er 100 prosent perfekt for meg, lovpriser han.

Finner roen: Atmosfæren oppe på Gålå gjør så hvilepulsen kommer snikende hos Stian. – Her finner jeg roa, og det er perfekt størrelse på et sted og folka her er trivelige, sier han. Foto: Ane Vaet 

Lars (20) ble tatt for ruskjøring og var langt nede. Nå tar han pusten fra publikum når han står på scenen

Lars opplevde alle ryktene rundt bilulykka han var involvert i som belastende. Nå går ryktene på nytt, men av en helt annen grunn. Dansen fikk Lars til å skinne.


Forfatterspire

Da Stian fikk muligheten til å skrive en biografi i 2016, sin første bok, ble skriveprosessen lagt til hytta her oppe.

– Da hadde jeg fjortendagersperioder hvor jeg var her. Jeg gikk turer på dagtid, og skrev bok på kvelden, mimrer han.

Også nå brukes mye av tiden til å skrive. Han skal gi ut en ølbok sammen med øleksperten Jørn Idar Kvig, ”Øl hele året”, som kommer til høsten.

– Det er egentlig en skikkelig nerdebok. Jeg skal i alle fall ned på polet her og kjøpe meg øl som jeg aldri har smakt før, som jeg da skal smake på og ha skype-session med eksperten om samtidig, forteller han ivrig.

Ny musikk er også rett rundt hjørnet, så musikkvideoen til låta er også noe som opptar ferietiden til Stian.


Dølen-TV: Juliane om Lars (20): - Han setter seg mål og nailer dem. Lars er et forbilde å leve etter

Lars har akkurat sona ferdig straffen etter en alvorlig utforkjøring. For 20-åringen er Loftet et fristed, der han får brukt energien sin på noe positivt.Tidenes første russebuss i Midtdalen: - Hvis Brabrand slakker opp litt, lover jeg at han skal få være med oss å rulle

Da guttene planla russetiden og endte opp med å skulle være ti stykker i en van tenkte de "Hvorfor ikke bare kjøre på med en buss? Jo flere jo bedre".


Tar seg gjerne en fest

Han har også inntrykket av at de lokale frøningene er sosiale vesener. Får han lyst til å ta seg en fest når han er på ferie, går han gjerne ut alene, forteller han. Det dukker alltid opp noen som slenger seg med.

– Det er jo en icebreaker å ha døtta trynet sitt så mye på TV, det kommer ofte noen til bordet bare for å si hei for eksempel, sier han livlig.

Digg: Stian synes det er ekstra digg og komme tilbake til hytta og ta et bad, en kald øl og nyte god mat, hvis han har vært ute i skikkelig drittvær før på dagen. – Det finnes ikke noe bedre, bedyrer han. Foto: Ane Vaet 

Dølen-TV: Buss, bass og raske briller - bli med inn å ta en kikk på russeguttas nye storstue

Kameratgjengen som har gått til anskaffelse av tidenes første russebuss på Vinstra, håper de får god anledning til å feire russetid sammen.


Artisten sier at nesten hele hans karriere er bygget på bygdekultur, siden alt han driver med hører til i den kategorien, i alle fall ifølge ham selv.

– Jeg liker bygdementaliteten bedre enn bymentaliteten, all musikken jeg lager appellerer jo til bygda og jeg holder konserter primært på bygda, Jeg hadde gleda meg stort til å spille på årets Countryfestival, skyter han inn.

På bygda er det også fort gjort å glemme kjendisstatusen, avslører Stian. Noen ganger skvetter han nesten når han er ute på tur og blir gjenkjent av de han møter.

– På rekordtid har jeg glemt at jeg er på TV og hele den pakka. Her oppe tenker jeg ikke over at folk kan kjenne meg igjen med lue og hette og alt, men det skjer at jeg får instagram-meldinger av folk som har møtt på meg i skogen, men stort sett er det bare hyggelig, sier han med et bredt og velkjent smil.