Dølen nominert til mediepris for graveprosjekt

Som eneste lokalavis er Dølen nominert til Mediebedriftenes mediepris i kategorien "Årets lokale historie".

Disse tre jobba med Rondablikksoga: F.v.: Journalist Sigrid Gausen, journalist Guro Vollen og redaktør Tone Sidsel Sanden.  Foto: Ane Vaet

Nyheter

Med graveprosjektet "Rondablikksoga" kan Dølen i år vinne pris for å ha skrevet årets lokale historie. Lokalavisa, med fem ansatte, skal konkurrere mot Bergens Tidende, som er nominert med to saker, NRK Vestland og med Adresseavisen.

- Vi er veldig glade og ikke så reint lite stolte over å være nominert, det må vi innrømme, sier redaktør og daglig leder i Dølen, Tone Sidsel Sanden.

- Det er krevende både tids- og ressursmessig for ei lokalavis å gå så grundig inn i en sak som vi gjorde i Rondablikksoga. Vi har ikke muligheten til å sette journalister på en slik jobb over lang tid, og kun til dette, slik kanskje større redaksjoner får til. Likevel mener vi, i en digital og hektisk tid, at det er viktig at også små aviser tar seg tid til å grave, sier Sanden.

Her kan du lese alle delene i Rondablikksoga:
Rondablikksoga: Hotelleier fikk titalls millioner av UDI - mens lokalt næringsliv tapte penger

Mens pengene strømmet inn til Rondablikk-eier Ola Moe under flyktningkrisen i 2015, gikk driftsselskapet på hotellet konkurs våren etter. Tilbake satt lokale næringsdrivende med milliontap.


Riktig og viktig

Rondablikksoga handler om tida da Rondablikk høyfjellshotell i 2015 ble gjort om til akuttmottak for asylsøkere, nærmest over natta. I løpet av kort tid slutta en hel hotellstab i jobben, og det ble mye bråk i etterkant. Historien forteller også om den dramatiske brakkebrannen i 2017, samt om lokalt næringsliv som ikke fikk betalt for utført arbeid ved hotellet.

- Det har vært interessant å jobbe med denne saken, og vi gikk inn i den fordi vi mente det var en viktig sak å belyse. Lokalbefolkningen har liksom ikke glemt dette, sjøl om det har gått noe tid. Responsen vi fikk på sakene, forteller oss at det var riktig å skrive denne historien, sier Sanden.

Hele redaksjonen var på ulikt vis involvert i prosjektet, men det var journalist Sigrid Gausen som skrev saken, i samarbeid med Sanden, som også var prosjektleder. Journalist Guro Vollen gjorde research.


Kommentar:

Kommentar: Derfor har vi skrevet Rondablikksoga

Et journalistisk graveprosjekt av Dølen, i samarbeid med NRK og Senter for undersøkende journalistikk.Spennende samarabeid

Med kreative grep fant redaksjonen tid og plass til å gjennomføre graveprosjektet. Hele prosjektet fikk støtte på 140 000 kroner fra Fritt ord. Senter for undersøkende journalistikk i Bergen ble viktige bidragsytere med sin ekspertise, i tillegg til at de oppretta kontakt med journalist Gausen. Gausen flytta til Vinstra for ei periode, for å jobbe med saken.

Et samarbeid med NRK ble også etablert. Journalist fra NRK Innlandet, Dag Kessel, fikk ansvaret for brakkebrannsaken. Prosjektleder for dokumentar og samfunn i NRK, Lars Kristiansen, var tett involvert på prosjektet hele vegen. To av sakene i soga var toppsak på NRK sine nettsider.

Grafiker Vidar Haaland fra Kvinnherad sto for den grafiske presentasjonen både på nett og papir.

- Det var et utrolig spennende samarbeid på alle plan, og vi hadde mange gode møter, som også har gitt oss god lærdom og erfaring på vegen videre. Det er stas å bli nominert til pris for et prosjekt som det er lagt ned så mye arbeid i. Om vi ikke skulle vinne, mener vi det uansett er et kvalitetsstempel å bli nominert i kategori med tre store andre medium. Små lokalaviser kan også gjøre store saker, slår Sanden fast.

Prisene deles ut på stor prisfest på Vulkan Arena i Oslo 4. september.


Regiondirektøren i UDI etter Dølens artikkelserie: Kan noe lignende skje igjen?

Etter oppslagene om Rondablikk i Dølen og NRK Innlandet har UDI regionalt fått spørsmål om hvordan vi vil håndtere en ny ekstraordinær økning i antall asylsøkere. Vil det være like kaotisk som høsten 2015?Kontrollutvalget vurderer å se på hva som skjedde i forkant av brakkebrannen på Rondablikk

Det bekrefter leder for Kontrollutvalget i Nord-Fron kommune, Mathias Kjæstad.Rondablikksoga:

Kontrollutvalget går ikke videre med brakkebrannsaken

Mener brannvesenet selv kunne gitt pålegg i 2015Eier av Rondablikk sendte mail til flere, med beskjed om forbud mot å komme inn på arrangement og på hotellet

I en mail til flere av Dølens medarbeidere og redaksjonelle kilder, advarer hotelleier Ola Moe om å løse ut billetter til arrangement ved eiendommen.