Hetebølger vil bli vanligere, mener klimaforsker: - En kan sjøl tenke tilbake og se at ting har forandra seg

Varme lange somre og kortere og mildere vintre blir vanligere i årene framover, sier svensk klimaforsker.

Sigdal 20160715. Herlig sommerbad i sommervarme. Fra i morgen, søndag er det meldt kjøligere vær og regn..   Foto: Erik Johansen/NTB

Nyheter

– Problemet er den langsiktige oppvarmingen og de forskjellige følgeeffektene den medfører, sier professor i klimatologi Erik Kjellström ved Sveriges meteorologiske og hydrologiske institutt, SMHI.

Han understreker at varmebølgene som har preget Skandinavia og Sverige, ikke er unormalt for sommermånedene, men at disse vil bli vanligere i årene framover.
Andrea fra Kvam er klar for NRKs storsatsing i høst - spiller med Tobias Santelmann

Andrea Rudland Haave (27) spiller i storsatsingen Atlantic Crossing som kommer på NRK i oktober, et halvt år før planlagt.


Flere varme dager

De siste 30 årene har antallet dager i året med temperatur over 25 grader økt med rundt en uke på Gotland og i Stockholm-området, sammenlignet med perioden fra 1961–1990.

Klimaendringene kan særlig sees i vinterstatistikken. I Sverige har antallet dager med snøfall i gjennomsnitt blitt redusert med rundt tre uker.

Kortere perioder med kjølende snødekke fører igjen til at temperaturene stiger ytterligere.

– En kan jo sjøl tenke tilbake og se at ting har forandra seg. Og temperaturøkningen stemmer med klimascenarioene, så dette været får vi mer av framover, sier Kjellström.

Midtdalen har hatt hete dager med sol og varme, flere har søkt til fjells for friskere luft. Bildet er fra Sukkertoppen på Kvamsjellet.  Foto: Tone Sidsel Sanden

Mann fratatt førerkort på lokalvegen i Kvam - kjørte i 89 km/t i 60-sonen

En eldre mann ble førerkortløs etter å ha kjørt for fort i 60-sone.Disse har søkt på stillinga som ny brannsjef i Midt-Gudbrandsdalen

Søndasfristen til jobben som brannsjef gikk ut 20. juni.Kjølige perioder er mildere

Fra og med neste uke er det meldt lavtrykk, og sval luft fra Atlanterhavet ventes å gi kjøligere sommervær.

– Det er normalt at været varierer i løpet av sommeren, men klimaforandringene er stadig i bakgrunnen. Det vi ser, er at også i de kjøligere periodene er det blitt varmere, sier Kjellström.

I følge Meteorologisk institutt skal det fra søndag bli et lite værskifte over Midtdalen. Det vil komme mellom 0 – 7,8 mm nedbør først på dagen søndag, mens det senere blir uttrykt for lyn og torden og mellom 2,7 – 13,6 mm nedbør.

Nyter du sommerdagen? Send oss gjerne bilder på post@dolen.no.


Vil sette opp hengebru på Harpefoss - mener bruforbindelse fører med seg positive ringvirkninger

Harpefoss hotell vil at kommunen skal ta med forslaget inn i ny reguleringsplan.