1930-tallet satte standarden

Menn og mote

I 1930 årene opplever en endret standard, en herremote som er nesten den samme som i dag. Nå kommer hatten, frakken, dressen med slag og lange bukser med oppbrett.

Gutta: Fire gutter med sine søndagsriktige moteklær på. Skotøyet er bortimot nøyaktig likt. 

Nyheter

Dette skriver en moteblogger på nettet. Og vi slenger oss med og gjengir noen av kommentarene fra debatten på nettet omkring menn og moter.

Opersanger: Dette er Bjørn Talèn. Opersangeren som i mange år bodde på Hågå - Peer Gynt Gården i Sødorp. 

Staselig: Pål KLuften var en mann som viste å kle seg. Her fra en utenlandsreise. 

Vil ha større lommer

Etter 1930 årene forandrer herremoten seg lite, slagene veksler mellom brede og smale slag, dobbelkneppet eller enkeltkneppet skiftende opp igjennom årene. Bukser med eller uten oppbrett. Til og med i skrivende stund har herremotene nesten ikke forandret seg når vi ser klassisk og historisk på det. Etter min mening er det for mange kvinnelige designere som tegner klær til menn, og for mange menn som tenker mer kvinnelig enn mannlig uten å kjenne til eller se mennenes virkelige behov.

Når det for eksempel gjelder lommer på herreklær, er de ofte feilplasserte og for grunne. Herrer ønsker dype lommer. Blant annet fordi vi ikke bruker vesker som kvinnene gjør.

Fortsatt er vi menn ikke blitt kvitt fallos-symbolet slipset og skjorten med krage. Designet vi har slept etter oss helt fra århundreskiftet. Det er for lite debatt om klær til menn. Vi bare fortsetter i samme spor.

Posering: Fotomodeller i dag fotograferes ofte ved siden av en strøken bil - her brukes sykler. 

Karene er ute og rusler med sine respektive finklær på. 

Slabbedasker

Måtte Fanden ta og fortære dagens mote, og ikke kaste den opp over oss, slik han gjør i dag, men holde den til magen sin. For når man ser folk rekende rundt i gatene med hullete, posete joggebukser, med den enorme, feilproporsjonerte og misfargede dunjakka, med skyggelua på snei og hettegenseren vidåpen med et utrolig teit motiv på t-skjorta under, så ser det ut som om Fanden selv har kastet opp klærne til vedkommende, etter å ha tygget dem i filler, behandlet dem med magesyre og latt fordøyelsessystemet virke skikkelig, før det hele velter opp igjen, i en uhyre lite sjarmerende form.

Forfatter: Johan Bojer hadde hytte på Gålå. Som vi ser, en velkledd mann også til fjells.