Lederen i Rødt om forskjells-Norge og covid-19: - Krisa har også vist hvor dårlig det står til med beredskapen

Koronakrisa vil prege alle land i lang tid framover. Hvordan vi møter den, vil bety mye for hva slags samfunn vi har når den til slutt går over, skriver Kristian Finsveen, leder i Rødt Midt-Gudbrandsdalen.

Kristian Finsveen, leder for Rødt i Midt-Gudbrandsdalen.  Foto: Tone Sidsel Sanden/arkiv

Nyheter

Korona-krisa har satt hverdagen litt på hodet for de fleste. Mange som hadde det vanskelig fra før, har fått det verre. Men noen har blitt reddet av krisepakker, har trygge jobber og merker lite til krisa.

Jeg syns krisa har gjort Forskjells-Norge tydeligere. Tenk bare på hvor lite renholdere og butikkansatte tjener, i forhold til hvor viktige de er for å holde Norge i gang under pandemien.

Undersøkelser viser at det i hovedsak er folk med lavere lønn og mindre utdanning enn snittet som har blitt permittert. Det er særlig kvinnelige butikkarbeidere, frisører og folk i hotell og restaurant. De permitterte er, med unntak av dem som har blitt alvorlig syke, kanskje de som er aller hardest rammet av pandemien slik den har slått ut i Norge.


Hilde (24) jobbet som reiseleder i Gran Canaria da landet gikk i lockdown - vet fortsatt ikke om hun er permittert eller arbeidsledig

Hilde Brendstuen (24) fra Kvam gikk fra å ta vare på solhungrige charterturister på Gran Canaria, til å bli dagligvaremedarbeider hos tante ved Sjoa mat og bensin.Vigdis Vollan kunne endelig åpne salongdøren igjen: – Jeg skulle gjerne gitt alle et håndtrykk

På Mammut Frisør på Fåvang er Vigdis Vollan (56) glad for å endelig treffe kundene sine igjen. Etter lange uker med yrkesforbud.


Husk: De står ikke uten jobb fordi de har gjort noe galt eller fordi bedriften var vanstyrt. De er permitterte fordi staten har stengt ned deler av økonomien for å hindre smitte. Som følge av det betaler de en høy pris: De har gått ned minst 20 % i inntekt over natta og står uten jobb. Det har de gått med på, uten å klage, for å beskytte helsa til de mest sårbare. De fortjener virkelig å bli tatt vare på av fellesskapet.


Ikke råd til ferie

Men dessverre legger regjeringen opp til at det skal bli verre for dem. For det første planlegger de å kutte satsen på dagpengene fra 1. november. For det andre vil de permitterte miste opptjening av feriepenger til ferien neste år, siden regjeringa i 2015 kuttet opptjening av feriepenger for folk på dagpenger.

Det betyr at mange med barn vil tvinges til å ta ut ferie de egentlig ikke har råd til, fordi de må passe på barn mens skoler og barnehager er stengt, selv om de har minimalt av opptjente feriepenger. Det mener Rødt blir helt feil, derfor ønsker vi å innføre feriepenger for permitterte og arbeidsledige. Det var det fram til 2015, men ble fjernet som et av regjeringens mange usosiale kutt.


Koronapandemien har hittil kosta midtdalskommunene 7,5 millioner - sjekk hva pengene har gått til: – Det er en utfordrende situasjon

Vi har sett nærmere på hvordan koronaen spiste seg inn i kommunenes allerede stramme budsjett.I mars 2019 var tre personer permittert i Ringebu. I mars 2020 var antallet 272: - Det var ganske brutalt

Det har vært en dramatisk vår for mange. Ved NAV-kontoret i Midtdalen fikk de nesten tusen nye brukere, nærmest over natta.


Krisa har også vist hvor dårlig det står til med beredskapen her i landet. Derfor er det viktig at politikere og partier sørger for at Norge er bedre rusta før den neste krisa. Noe av det handler om internasjonalt samarbeid, som Rødt er for. Men det handler også om å ta et oppgjør med den naive troen på global frihandel, som har gjort oss sårbare gjennom å bygge ned beredskapslagre for smittevernsutstyr, medisiner og korn.

Ikke minst handler det om at Norge har gjort seg avhengig av å importere underbetalt arbeidskraft fra fattigere land for å produsere det vi trenger. Det vi trenger er å styrke beredskapen gjennom å bli mer selvforsynt, bygge opp solide lagre av medisiner og munnbind, og regulere arbeidskraftimporten så vi får norske lønns- og arbeidsvilkår. Det er mye viktigere enn å rette pekefingre mot ungdommen. Det var ikke de unge som åpnet for utenlandsreiser og billig filippinsk arbeidskraft. Det var det Høyre-regjeringa som gjorde.


Tre veker etter beordring om heimekontor, stabla Hilde og Eli nytt firma på beina: - Det vart litt trått, ja

Hilde Vestbakken og Eli Granli var kolleger, og rett før årsskiftet fekk dei veta at dei sto utan jobb frå 1. april. Dei to erfarne regnskapsførarane var ikkje lenge på å stifte AS, og bestemte seg for å starte for seg sjølve.


Korona-program

Koronakrisa vil prege alle land i lang tid framover. Hvordan vi møter den, vil bety mye for hva slags samfunn vi har når den til slutt går over. Rødt ønsker en rettferdig og kortreist vei ut av krisa. Vi har derfor laget et korona-program som samler mange konkrete forslag, blant annet: Opprette nasjonale lager av smittevernutstyr som holder til 50 uker, og lager for medisiner og korn Økt dagpengenivå og feriepenger for alle arbeidsledige 10.000 nye stillinger innen samfunnskritiske funksjoner som kommunehelsetjeneste, sykehus, barnevern, barnehage og skole. kommunehelsetjeneste, sykehus, barnevern, barnehage og skole.

Vi i Rødt Midt-Gudbrandsdalen vil gjerne høre mer om hva du trenger for å klare deg gjennom pandemien. Hva slags hjelp må politikerne stille opp med? Har du gode ideer til kriseløsninger, og hva syns du om våre forslag så langt? Rødt Midt-Gudbrandsdalen vil gjerne høre fra deg, ta kontakt så vi kan høre hva som forventes av styrende myndigheter både nasjonalt og lokalt i kommunene. Rødt og Rødt Midt-Gudbrandsdalen tar ikke korona-fri i kampen mot forskjells-Norge