Årets vaksinasjon mot influensa er i gang - sjekk om du burde ta den her

Årets influensasesong er i anmarsj, og nå er vaksinasjonen mot viruset i full gang.

Illustrasjonsbilde av vaksinasjon.   Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nyheter

Runa Løkken Tagestad, avdelingsleder ved Vinstra legekontor, sier de har måttet bestille flere vaksiner i år enn tidligere.

- Vi opplever økt pågang når det gjelder vaksinering, men sitter også med omtrent to hundre vaksiner mer enn tidligere, sier hun.


Samla ordførerkollegium ber helseforetaket utsette avvikling av Granheim

Gudbrandsdalstinget er bekymret for det framtidige rehabiliteringstilbudet til kronisk lungesyke pasienter i Innlandet. Sykehuset Innlandet har tidligere vedtatt å legge ned Granheim lungesykehus i Gausdal og flytte virksomheten inn i sykehuset på Lillehammer.


Egen vaksine for eldre

I følge retningslinjene til Folkehelseinstituttet er det ikke nødvendigvis flere som er anbefalt å vaksinere seg i år kontra foregående år, men Tagestad sier de likevel var forberedt på økt forespørsel i år.

- Det er også kommet på plass en egen vaksine for sykehjemspasienter, det er nytt av året, denne skal i følge forskerne være bedre for de eldre, forteller hun.

- Men hvorfor er det så viktig å vaksinere seg mot influensa?

- Det er jo for å hindre alvorlig sykdom. Eldre, og personer med kroniske sykdommer har større sannsynlighet for å bli alvorlig syke som følger av influensa. Lungebetennelse er for eksempel en vanlig komplikasjon for eldre som får influensa, forklarer Tagestad.

Mange er bekymret over mulige bivirkninger som følger av vaksiner, men Tagestad forteller at det er ytterst sjelden at personer opplever det.

- Det er ikke mange som får bivirkninger av influensavaksine, men de kjente og vanlige bivirkningene er ømhet og rødhet ved stikkstedet, og lettere influensasymptomer som litt feber, muskelsmerter og sykdomsfølelse. Men det er ikke mer enn rundt 10-20 prosent som opplever dette, de fleste merker ingenting, forsikrer hun.


Som tenåring hadde Simen sitt første selvmordsforsøk: - Det er nok typisk menn å holde alt inni seg

Allerede som tenåring prøvde Simen å ta livet sitt, og det skulle ikke bli siste gang han forsøkte. Men siden 2014 har han vært åpen om det å ha det vanskelig, for jo flere som tør å si at de ikke har det bra, er det en annen som føler seg mindre alene, mener han.Koronapandemien har hittil kosta midtdalskommunene 7,5 millioner - sjekk hva pengene har gått til: – Det er en utfordrende situasjon

Vi har sett nærmere på hvordan koronaen spiste seg inn i kommunenes allerede stramme budsjett.


De utenfor risikogruppene må vente

Nytt av året er i alle fall strenge smitteverntiltak, så det er ikke bare å møte opp ved sitt lokale legesenter å ville ha vaksine.

- I disse koronatider så må vi passe på at vi ikke har for mange personer i omløp her, og unngå at det blir ansamlinger i korridorer og ganger. Det tar derfor litt ekstra tid, men jeg synes det har funger bra så langt, sier avdelingslederen.

Skal en ha vaksine må en nå ta kontakt og bestille seg time for vaksinering, som det er avsatt tid på bestemte datoer for.

Se hvem vaksineanbefalingen gjelder her:


Hvem burde vaksineres? Sjekk her:

Influensavaksine anbefales spesielt for:

 • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 • Alle fra fylte 65 år
 • Barn og voksne med:
  • diabetes type 1 og 2
  • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (for eksempel; kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
  • svært alvorlig fedme (BMI over 40)
  • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Personer som bor sammen med immunsupprimerte pasienter
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Kilde: Folkehelseinstituttet


Nord-Fron har gått bredt ut, i tråd med FHI sine anbefalinger, for å nå de som skal ha vaksinen. Men er du ikke i risikogruppe, må du pent vente til 01. desember.

- Nå konsentrerer vi oss om dem som er i risikogruppene, så får de som eventuelt ønsker vaksine uten å være i risikogruppen smøre seg med tålmodighet til desember, sier hun.

Kan også vaksineres på apotek

Også på enkelte apotek tilbys det nå influensavaksine. Det var i fjor det ble åpna for det, men det som er nytt av året er at farmasøyter har lov til å forskrive influensavaksinen.

- Det betyr at en slipper å gå gjennom lege for å få resept, men dette gjelder kun influensavaksinen og ingen andre, forklarer Asbjørg Skogen, som er reseptar farmasøyt ved Vitus apotek på Vinstra.

Før pasienten kan få forskrevet vaksinen, er det likevel en del punkter en må igjennom, forteller hun.

- Vi må være helt sikre på at pasienten skal ha vaksina, så vi må stille en del spørsmål, kartlegge medisin og har flere kriterier vi må forholde oss til. Vi er også forplikta til å informere om hvordan vaksina virker og spørre om allergiske reaksjoner, forklarer hun.

Skogen forteller at det har vært stor pågang hos dem på Apoteket, og mange velger å gå dit fordi det er raskt og enkelt sier hun.

- Men vi plikter også å fortelle om at de kan bestille time hos lege for å få satt vaksina til en billigere penge der.

Også på apotekene er vaksinene forbeholdt de i risikogruppa.

- Det er viktig at folk vaksinerer seg, både de som er i risikogruppa og de som er i kontakt med noen i risikogruppa, slik at vi hindrer stor spredning i samfunnet. Det er spesielt viktig nå under koronapandemien, for får en det ene eller det andre så svekkes jo motstandskraften og risikoen for alvorlig sykdom og komplikasjoner øker, informerer Skogen.