43 nye smittetilfeller av korona i Nord-Fron

Av de nye smittetilfellene er 39 knytt til asylmottaket i kommunen, opplyser kommunen på sin nettside.

Fra torsdagens testing ved mottaket i Ruste.  Foto: Guro Vollen

Nyheter

Det ble nylig gjennomført koronatesting av alle beboere og ansatte ved mottaket i Ruste i Nord-Fron. I første omgang ble det registrert to smittetilfeller, og det medførte at seks ansatte 104 beboere ble satt i karantene.


270 personer i koronakarantene i Nord-Fron

Til sammen 20 personer er smittet av korona i Nord-Fron, og 270 personer sitter i karantene i Nord-Fron kommune.


Svar på testprøver fra mottaket

Nå har svaret på testprøvene kommet, og det viser seg at 39 av de testa ved mottaket hadde korona-smitte. Kommuneoverlege Andres Brabrand informerte fredag om at de kjente alle smittekilder i kommunen, og at smitten på mottaket var kommet utenfra - fra et annet mottak.

Hverken kommuneoverlege Brabrand eller ordfører Støstad var tilgjengelige for uttale på nåværende tidspunkt, da de fra lørdag klokken 12 sitter i møte Folkehelseinstituttet, Utlendingsdirektoratet og mottaket. Under møtet diskuteres det hvordan smittesituasjonen skal håndteres.

Ordfører Støstad uttalte før møtet til regionavisa GD, at han stiller et spørsmålstegn ved rutinene til UDI knyttet til mottak, med tanke på hvordan smitte kan skje ved overføring av beboere fra ett mottak til et annet.

Ordfører Rune Støstad understreker på kommunens nettside at kommunen har dialog med UDI og SANA for å drøfte tiltak, og for å finne løsninger for å håndtere beboerne på en best mulig måte. Lørdag formiddag har SANA brukt tiden på å informere hver enkelt beboer om gjeldende koronastatus.

Satt krisestab

Det informeres om at det er satt krisestab i kommunen, og SANA, som driver mottaket, opplyser til kommunen at de sammen med UDI nå legger til rette for at de smittede kan gjennomføre isolasjon på området til mottaket. Lørdag formiddag har SANA brukt tiden på å informere hver enkelt beboer om gjeldende koronastatus.

Ordfører Støstad, uttaler på kommunens hjemmeside at dette er en prekær situasjon for beboerne på mottaket.

«Jeg har stor medfølelse med, og synes veldig synd på, de som sitter i mottaket. Mange er på flukt fra krig og lidelser, og har det utfordrende fra før. Nå blir mange, helt uforskyldt, sjuke i tillegg, og må sitte isolert i 10 dager. Jeg tror alle forstår hvor vanskelig det kan bli", uttaler ordføreren.