15 nye smittetilfeller i fronskommunene: - Det pågår intens smittesporing

Torsdag er det meldt om 13 nye smittetilfeller i Nord-Fron, og to bekrefta smitta i Sør-Fron.

  Foto: Tor LArsen

Nyheter

Antall positive tilfeller fører til at mange må ut i karantene, noe som igjen får konsekvenser for skole og barnehage fredag, informerer Nord-Fron kommune.

- Situasjonen er uavklart. Det pågår intens smittesporing. På nytt må vi på det sterkeste oppfordre folk i Nord-Fron om å være ekstra oppmerksomme på smittevern, sier ordfører Rune Støstad.

Av de smitta er tre personer tilknytta Vinstra vidaregaånde skule, én er tilknytta Kvam skole, én er tilknytta Vinstra ungdomsskole og én er tilknytta Ruste barnehage.


- Vi vurderer å ta i bruk hurtigtester så snart som råd

Helsedirektoratet sender nå ut hurtigtester av korona til alle landets kommuner.


Mange må i karantene

Mange innbyggere må nå i karantene, noe som igjen får innvirkning på skoler og barnehage fra fredag 4. desember.

Vinstra vidaregaånde skule gjennomfører skoledagen med hjemmeundervisning fredag 4. desember. Fra mandag 7. desember opererer skolen på rødt nivå.

I tillegg er enkelte barn, elever og ansatte ved Kvam skole, Vinstra ungdomsskole og Ruste barnehage tatt ut i karantene som en følge av de nye smittetilfellene.

Kommuneoverlege Anders Brabrand melder om at det til sammen er 159 personer til sammen som er satt i karantene.

- De som blir berørt vil bli kontaktet av sin skole, eller barnehage, i løpet av torsdag kveld med nærmere informasjon, betrygger kommunen.


Ordfører Støstad i strupen på Helsedirektoratet: - Offentlig kritikk gjennom media, uten at vi er kontakta, synes vi er uhørt

Ordfører Rune Støstad er sterkt kritisk til måten Helsedirektoratet har gått ut offentlig og kritisert kommunens håndtering av smitteutbruddet på asylmottaket på Vinstra.


Unngå besøk inntil videre

Av de totalt 13 smittede i Nord-Fron var 11 allerede i karantene. Smitteveien for de fleste tilfellene er kjent, men blant de positive tilfellene er det også noen få tilfeller hvor smittekilde ikke er fastslått.

Det er også en høy andel privatsmitte, det vil si smitte som har forekommet i sammenkomster i private hjem, opplyser kommuneoverlege Anders Brabrand. Han oppfordrer folk til å unngå private besøk inntil videre.

- Man skal holde en meter avstand også på private besøk, det reduserer risikoen med 80 prosent for å bli smitta. Barn i samme kohort kan besøke hverandre, men barn bør heller ikke møtes tvers av kohorter i privat setting, sier Anders Brabrand.

- Smitte skjer hovedsakelig ved private sammenkomster hjemme hos hverandre. Alle bør begrense sosial kontakt med andre mennesker i private hjem. Det forventes nå at alle følger rådet om å unngå unødvendig sosial kontakt, sier Brabrand.


Korona ga handelsboom i Nord-Fron og større handel i Ringebu enn på Otta

Ringebu kommune hadde første halvår større detaljomsetning enn Sel og Otta by.


Ingen skam å være smitta

Kommuneoverlege Brabrand ber innstendig om at personer med luftveissymptomer lar seg teste med en gang. Han ber om at folk ikke drar på jobb eller møter folk dersom man selv har symptomer på luftveisinfeksjon.

- Det er ingen skam å være smitta, det kan man som regel ikke noe for. Men alle kan ta ansvar ved å la seg teste raskt, ikke minst av hensyn til andre i lokalsamfunnet, sier kommuneoverlege Anders Brabrand.

- Vi opplever dessverre at noen går en stund med symptomer før man lar seg teste fordi man tror det bare dreier seg om en vanlig forkjølelse. Test deg med en gang du får symptomer og hold deg hjemme til du er frisk, sier Brabrand.

- Vi følger situasjonen tett og vil fortløpende vurdere tiltak. Det viktigste nå er å følge nasjonale retningslinjer om å vaske hendene ofte, holde minst en meters avstand til andre og teste seg ved minste mistanke om smitte, sier ordfører Rune Støstad.


Da Even (48) endelig turte å be om hjelp, slo venner og familie ring rundt ham: - Skammen må bort

Etter et samlivsbrudd forsøkte Even Teigmoen å holde fast ved gårdsbruket familien hadde kjøpt. Men det ble tøft alene, og snart hadde gjelda vokst han over hodet.Hanne (36) tar over roret på Circle K: - Det har alltid bodd en selger i meg

Hanne er den nye sjefen på Circle K i Lomoen på Vinstra.